Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Champions League στα… έσοδα η Μπαρτσελόνα! «Χαντάκωσε» τη Γιουβέντους ο Κριστιάνο

Champions League στα… έσοδα η Μπαρτσελόνα! «Χαντάκωσε» τη Γιουβέντους ο Κριστιάνο

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών που εμφάνισαν οι πρωταθλήτριες των οκτώ κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης τη σεζόν 2018/2019.

Σύμφωνα με την «Έκθεση Πρωταθλητών Ευρώπης 2020» που δημοσιοποιήθηκε από την Football Benchmark της KPMG, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εσόδων για τις 7 από τις 8 πρωταθλήτριες ομάδες των οκτώ πιο σημαντικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτό οφείλεται στο νέο, πιο αποδοτικό, σύστημα διανομής του Champions League που εγκαινιάστηκε το 2018/19.

Η τέταρτη έκδοση της έκθεσης εξετάζει και συγκρίνει μερικούς από τους πιο σχετικούς δείκτες επιχειρηματικής απόδοσης των πρωταθλητριών των οχτώ πιο σημαντικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης για τη σεζόν 2018/19, των: Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα, Γαλατάσαραΐ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν.

Στην κορυφή των «εσόδων» η Μπαρσελόνα

Η Μπαρσελόνα μπορεί να υπερηφανευθεί για τα υψηλότερα λειτουργικά έσοδα (χωρίς τα έσοδα μεταγραφών), με 839,5 εκατ.  ευρώ, ρεκόρ μεταξύ και των οχτώ πρωταθλητριών, με την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μπάγερν Μονάχου και τη Μάντσεστερ Σίτι να ακολουθούν. Ο Άγιαξ κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση συνολικών λειτουργικών εσόδων (+117%), με δεύτερη την Μπενφίκα (+36%).

Με εξαίρεση την Γιουβέντους, τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα αναδείχθηκαν ως ο κύριος παράγοντας για τη συνολική αύξηση εσόδων για τις πρωταθλήτριες, ενώ βασικός παράγοντας αύξησης την προηγούμενη σεζόν υπήρξε το εμπορικό εισόδημα.

Όλοι οι σύλλογοι κατέγραψαν κέρδη μετά τους φόρους, με την Γιουβέντους να αποτελεί ξανά τη μόνη εξαίρεση, καθώς οι ζημιές αυξήθηκαν κατά 20,7 εκατ. ευρώ, άμεσο αποτέλεσμα των υψηλότερων εξόδων για αμοιβές, και συγκεκριμένα για την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Και οι οχτώ πρωταθλήτριες κατόρθωσαν να ελέγξουν τα έξοδα για αμοιβές στο όριο του 70% στην αναλογία έξοδα για αμοιβές/λειτουργικά έσοδα, μία παράμετρο που παρακολουθεί και η UEFA.

Όσον αφορά στα συνολικά έσοδα (χωρίς τα έσοδα μεταγραφών), και οι οχτώ σύλλογοι αύξησαν το συνολικό τους εισόδημα. Η Μπαρτσελόνα στέφθηκε πρωταθλήτρια των πρωταθλητριών, καταγράφοντας ποσό ρεκόρ 839,5 εκατ. ευρώ συνολικών λειτουργικών εσόδων – ξεπερνώντας στον τομέα αυτό, για πρώτη φορά, τις ιστορικές αντιπάλους της, δηλαδή τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και οι δύο τελευταίες δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση.

Η Παρί Σεν Ζερμέν κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο συνολικό εισόδημα (636 εκατ. ευρώ, με 17% ετήσια αύξηση), ενώ ο Άγιαξ την υψηλότερη ετήσια αύξηση λειτουργικών εσόδων με 117%, κυρίως χάρη στην εξαιρετική του απόδοση στο Champions League.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις