Το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο θυμάται ξανά την Ελλάδα και περιγράφει σε εκτενή ανταπόκριση την κατάσταση στην χώρα μας σήμερα, ένα χρόνο μετά το τρίτο Μνημόνιο.
«Ενα χρόνο και ένα τρίτο μνημόνιο αξίας 86 δις ευρώ μετά, πολλοί Έλληνες υποφέρουν και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βγάλουν κάτι καλό μέσα από μια άσχημη κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιέστηκε να εφαρμόσει εκτεταμένες περικοπές κάνοντας την ζωή των ελλήνων ακόμα πιο δύσκολη. Οι περικοπές, έχουν επηρεάσει όλες τις ηλικίες με την ανεργία να είναι η υψηλότερη της Ευρώπης», γράφει στο άρθρο το CNBC.
Το CNBC θυμίζει μια ανάλυση της εταιρείας DiaNEOsis τον περασμένο Ιούνιο σύμφωνα με την οποία, πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Τα ποσοστά φτώχειας από 2,2% το 2009 έφτασαν το 2015 στο 15%. Με άλλα λόγια 1.600.000 έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το ρεπορτάζ – αφιέρωμα φιλοξενεί και τις δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Κυριμλή, κατοίκου Θεσσαλονίκης ο οποίος δήλωσε ότι η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των ελλήνων. «Κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα πια. Επίσης, όλοι παλεύουν μόνο για την οικογένειά τους και για την επιβίωση. Η κοινωνία έχει κατακερματισθεί». Λέει επίσης ότι υπάρχει και μεγάλη εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Και η ανταπόκριση συνεχίζει:
«Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με ένα μανιφέστο κατά της λιτότητας αλλά μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους της ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιέστηκε να συνθηκολογήσει και να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελλήνων είπαν όχι σε επιπλέον λιτότητα.
Ο δισταγμός του Τσίπρα για την υπογραφή τρίτου μνημονίου αλλά και οι επιθέσεις που εξαπέλυε κατά καιρούς εναντίον των δανειστών έκαναν για εκείνον την κατάσταση χειρότερη αφού οι δανειστές επέβαλλαν σκληρότερα μέτρα στην Ελλάδα.
Τώρα η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο. Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, η ανεργία παραμένει πάνω από 23% και η οικονομία σέρνεται αναζητώντας επενδύσεις και ανάπτυξη. Η Ελλάδα πάντως ελπίζει να ανακάμψει. Ο τουρισμός βοηθά σε αυτό.
πηγη: cnbc