Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Δάνεια: Αύξηση στα επιτόκια έως και 100% – Ποιους αφορά και τι προτείνουν οι τράπεζες

Δάνεια: Αύξηση στα επιτόκια έως και 100% – Ποιους αφορά και τι προτείνουν οι τράπεζες

Έναν Γολγοθά έχουν οι ανέβουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι δανειολήπτες και ειδικά εκείνοι που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor 3μηνου.

Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε νέα αύξηση του επιτοκίου στα δάνεια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ακόμη ανάλογη, δηλαδή μισή μονάδα, την προσεχή Άνοιξη.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τι ακριβώς σημαίνει για τους δανειολήπτες η νέα αυτή αύξηση, αρκεί να σημειώσουμε ότι ένα δάνειο που είναι συνδεδεμένο με το Euribor συν 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ήταν στο 3%, σε λίγες ημέρες θα εκτιναχθεί στο 5,5% και αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, τότε από τον Απρίλιο το επιτόκιο αυτό θα πάει πάνω από το 6%.

Η ποσοστιαία αύξηση πάνω από 80% για το κόστος χρήματος κάτι που εν ολίγοις σημαίνει ότι έχουν εκτροχιαστεί οι προϋπολογισμοί επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η μεταβολή αυτή από θα φτάσει στο 100% από τον Απρίλιο.

Ένα απλό παράδειγμα θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους.

  • Τον περασμένο Ιούλιο με επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3%, για δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια η δόση ήταν 696,37 ευρώ τον μήνα.

  • Σε λίγες ημέρες, όταν οι εμπορικές τράπεζες προσαρμόσουν τα επιτόκιά τους με βάση αυτά της ΕΚΤ, τότε η δόση θα ανέλθει σε 823,47 ευρώ με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 5,5%.

  • Την Άνοιξη με το επιτόκιο να διαμορφώνεται, αν έρθει νέα αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, τότε η δόση θα εκτιναχθεί στα 836,82 ευρώ.

Με λίγα λόγια σε λίγους μήνες η επιβάρυνση στην δόση θα είναι 140,45 ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα ενός έτους ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 1.685,4 ευρώ ή 2,5 επιπλέον δόσεις.

Αν το ίδιο δάνειο είναι διάρκειας 20 ετών η επιβάρυνση θα είναι 3 και πλέον δόσεις, ενώ αν είναι 35 ετών η επιβάρυνση θα αγγίζει τις 4 δόσεις επιπλέον.

Για ένα επιχειρηματικό δάνειο 200.000 ευρώ και διάρκεια 10 έτη από 2.230,47 ευρώ τον μήνα τον περασμένο Ιούλιο θα ανέλθει σε λίγες ημέρες, όταν και το επιτόκιο θα φτάσει το 8% από 5,5%, στα 2.490,42 ευρώ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας να πληρώσει επιπλέον 1,5 δόση τον χρόνο.

Λύση για λίγους

Χθες υπήρξε η ανακοίνωση των τραπεζών, που ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την συμφωνία στην οποία και κατέληξαν με την κυβέρνηση. Ωστόσο η περίμετρος είναι εξαιρετικά μικρή και αφορά δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, ενώ συνολικά μόνο τα στεγαστικά με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ήταν 35 δισ .

Σύμφωνα με τις τράπεζες το σχέδιο στηρίζεται σε επτά άξονες:

1. Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.

2. Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευάλωτου, δηλαδή:

– ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ

– μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ)

και

– συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

3. Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

4. Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

5. Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

6. Διάρκεια επιδότησης: 12 μήνες.

7. Η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως θα οριστεί και θα ανακοινωθεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις