Οικονομία

ΔΕΗ: Πωλείται το 40% της επιχείρησης – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

- Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για πώληση εδώ και τώρα
- Το παλιό σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” βγαίνει από το συρτάρι
- Θέλουν πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων οι τροϊκανοί

Ξεχάστε τη ΔΕΗ όπως την ξέρατε είναι το μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση μπαίνει πλέον στη διαδικασία πώλησης της επιχείρησης, όχι στο σύνολό της, αλλά με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο μονάδων και με βάση τη συμφωνία για απελευθέρωση της ενέργειας.

Η ΔΕΗ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς τα χρέη έχουν εκτοξευθεί και έχει αδυναμία ακόμη και στη συντήρηση των μονάδων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της.
Οι τροϊκανοί πιέζουν για την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής της εταιρείας και έτσι με δεδομένα τα προβλήματα πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ακόμη και κίνδυνο κατάρρευσης.
Το Μαξίμου επιθυμεί να βάλει πωλητήριο σε λιγνιτικές μονάδες, και κυρίως μονάδες για τις οποίες υπάρχει ήδη πρόβλημα συντήρησης καθώς το κόστος είναι μεγάλο.
Στην παγκόσμια αγορά ενέργειας όμως η χρήση λιγνίτη έχει τάση μείωσης και έτσι οι πιέσεις είναι αφόρητες και για την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Το παζάρι έχει ξεκινήσει και έχει προχωρήσει για τα καλά. Από το συρτάρι κάποιοι έβγαλαν φαίνεται ως και το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” το οποίο η κυβέρνηση είχε “ξεχάσει” επί δύο χρόνια.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους που είναι στις μονάδες στις οποίες θα μπει πωλητήριο. Αν θα συνεχίσουν να εργάζονται, αν θα μείνουν όλοι στις εργασίες τους και ποιες θα είναι οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα έχουν με το νέο καθεστώς.

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η ΔΕΗ θα πρέπει να παραχωρήσει βάσει μνημονίου μεγάλο μέρος του πεδίου της ενέργειας σε ιδιώτες, να παραχωρήσει ουσιαστικά το μισό της πελατολόγιο την ώρα που είναι εκατοντάδες χιλιάδες όσοι έχουν χρέη απέναντι στην επιχείρηση.
Ταυτόχρονα με την πώληση μονάδων η ΔΕΗ θα χάσει μεγάλο μέρος της δύναμης παραγωγής της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει όπως ως σήμερα μερίδιο στην αγορά και έτσι τα ερωτήματα για την ίδια την επιβίωση της επιχείρησης πολλαπλασιάζονται.

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα