Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

ΔΕΗ: Πως φτάσαμε στη λύση να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου στο 34%

ΔΕΗ

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την συμμετοχή του δημοσίου στην ΔΕΗ από 51% που κατέχει σήμερα στο 34%.

Χθες (27.09.2021) στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέρασε μία κόκκινη γραμμή και ξεπουλάει την ΔΕΗ, κάτι που η δική του κυβέρνηση απέφυγε να κάνει παρά τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών.

Μίλησε επίσης για ευθύνες που θα διερευνηθούν αναφορικά με την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την επιχείρηση και την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση.

Η μείωση του ποσοστού στην ΔΕΗ αποτελεί μία διαχρονική υποχρέωση του δημοσίου στα χρόνια των μνημονίων, η διατηρήθηκε ζωντανή και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ποσό που θα αντληθεί από την πώληση του 17% και αυτό ορίζονταν στα 100 εκατ. ευρώ.

Βέβαια δεν υλοποιήθηκε ποτέ αυτή η δέσμευση και ήταν δύσκολο αυτό να συμβεί, αφού η ΔΕΗ το 2018 βρέθηκε μία ανάσα από την κατάρρευση – χρεοκοπία και η κεφαλαιοποίησή της ήταν στα 400 εκατ., κάτι που μεταφράζεται σε 200 εκατ. για την περιουσία του δημοσίου στην ΔΕΗ.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Μετά από 2 και πλέον χρόνια η ΔΕΗ έχει αποκτήσει την χαμένη της αξιοπιστία και βέβαια έχει ενισχυθεί η κεφαλαιοποίησή της. Σήμερα κοστίζει 1,9 δισ. και η περιουσία του δημοσίου στην επιχείρηση αποτιμάται στα 970 εκατ. περίπου.

Ειδικά μετά το τίμημα από την πώληση του 49% στην ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,1 δισ., η ΔΕΗ δείχνει να αλλάζει επίπεδα, από όλες τις απόψεις. Ωστόσο χρειάζεται η επιχείρηση κεφαλαιακή ενίσχυση και μάλιστα γενναία προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις σε έναν κλάδο αιχμής όπως η ενέργεια και παράλληλα να μπορέσει να κλείσει οριστικά τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το καλοκαίρι του 2019, η ΔΕΗ ήταν απασφαλισμένη βόμβα και έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση. Μία από τις σκέψεις ήταν να πωληθεί το 17% σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά στην κατάσταση που ήταν τότε η Επιχείρηση, ήταν σίγουρο ότι η όποια προσπάθεια δεν θα είχε αποτέλεσμα. Έτσι επελέγη πρώτα να σταθεί η ΔΕΗ στα πόδια της και εν συνεχεία να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Σήμερα λοιπόν στην κυβέρνηση επέλεξαν να μην υπάρξει στρατηγικός επενδυτής στην ΔΕΗ και το δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο με το 34% και το 17% να δοθεί σε μεμονωμένους επενδυτές. Κάτι ανάλογο επελέγη στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς και το εγχείρημα στέφθηκε από πλήρη επιτυχία.

Στις 19 Οκτωβρίου και εφόσον επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, το Δ.Σ. της ΔEΗ θα προτείνει στο σώμα των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, με ολική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. ώστε να μπορεί να καθορίσει τους όρους της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς κ.ά.). Επίσης, θα κληθούν να εγκρίνουν μηχανισμό, κατά προτεραιότητα κατανομής για τους παλαιούς μετόχους, που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ. να εξειδικεύσει την αναλογία και την ημερομηνία αναφοράς.

Το de facto «δικαίωμα προτίμησης» για τους Έλληνες παλαιούς μετόχους που θα εγγραφούν, θα είναι τέτοιο που θα τους επιτρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔEΗ, μετά την ΑΜΚ, ενώ ο μηχανισμός θα ισχύσει και για τους ξένους παλαιούς μετόχους, με την υποσημείωση ότι θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια, όπως η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή, η συναλλακτική του δραστηριότητα και η δέσμευση προς την εταιρεία.

Η αύξηση κεφαλαίου είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 1 δισ., ή ακόμη να φτάσει το 1,1 – 1,2 δισ. Στην περίπτωση που η μετοχή κατορθώσει να διατηρήσει τα επίπεδα των 8 ευρώ, πράγμα που φάνηκε χθες όπου οι πιέσεις της Παρασκευής απορροφήθηκαν στο σύνολό τους, τότε έχουμε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1,8 δισ. Με ΑΜΚ 750 εκατ. θα αυξηθεί στα 2,5 δισ. και αν τελικά η ΑΜΚ είναι της τάξης του 1 δισ. τότε η κεφαλαιοποίηση θα πλησιάσει στα 2,8 δισ. Αν μάλιστα η αύξηση κεφαλαίου ανέβει στο 1,2 δισ., τότε η κεφαλαιοποίηση θα πάει στα 3 δισ., με βάση τις σημερινές τιμές.

Κατά συνέπεια η αξία της περιουσίας του δημοσίου στην ΔΕΗ, μετά την μείωση του ποσοστού θα ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από 1 δισ..

Τέλος αναφορικά με την πορεία της μετοχής, πριν την ανακοίνωση εκ πρώτης ανάγνωσης, όπως αναφέρουν αναλυτές δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο. Μάλιστα πριν από την συνεδρίαση της Παρασκευής είχαν προηγηθεί οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα ασυνήθιστες συναλλαγές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις