Παρασκευή, 22 Νοε.
15oC Αθήνα

Δεκατέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί της Δύσης «συνιστούν» πυρηνική ενέργεια

Φωτογραφία: iStock

Aν και ο στόχος είναι σαφώς διατυπωμένος, σύμφωνα με τον οποίο η παγκόσμια πυρηνική ενέργεια πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, μέχρι σήμερα, υπάρχει συχνά έλλειψη χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας. Αυτό πρόκειται να αλλάξει αφού 14 μεγάλες τράπεζες θέλουν να υπογράψουν κοινή δήλωση σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι θέλουν να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση αντίστοιχων αντιδραστήρων, αναφέρουν οι Financial Times σήμερα (23.9.24).

Μεταξύ αυτών που φέρονται πως θα κάνουν δήλωση υπέρ της επέκτασης της χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας, περιλαμβάνονται γίγαντες του κλάδου των τραπεζών της Δύσης όπως η Bank of America, η Barclays, η BNP Paribas, η Citi, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs.

Μέχρι στιγμής, η κατασκευή νέων αντιδραστήρων έχει προχωρήσει πιο αργά από ό,τι συμφωνήθηκε στη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι, COP28, πέρυσι. Οι Financial Times επικαλούνται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, λέγοντας ότι χωρίς την υποστήριξη των τραπεζών θα ήταν πολιτικά δύσκολο να προωθηθεί η κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Θεωρεί τη δήλωση προθέσεων των τραπεζών ως «σημείο καμπής».

Τα ιδρύματα θα μπορούσαν να στηρίξουν την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών με περισσότερα άμεσα δάνεια ή να υποσχεθούν χρηματοδότηση έργων στους φορείς εκμετάλλευσης, να φέρουν τα ομόλογά τους στην αγορά ή να μεσολαβήσουν μεταξύ ιδιωτών επενδυτών και φορέων εκμετάλλευσης.

Τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια κατασκευάζονται σήμερα στην Ασία – ιδίως στην Κίνα – και στη Μέση Ανατολή. Στη Δύση, η κατασκευή πυρηνικών σταθμών θεωρείται επικίνδυνη επένδυση. Πολλοί νέοι πυρηνικοί σταθμοί που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο είναι σημαντικά ακριβότεροι από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αποδεσμεύει κεφάλαια για πυρηνικά έργα.

Οι εμπλεκόμενες τράπεζες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά: από την άποψη της BNP, είναι αδύνατο να καταστεί ο κόσμος ουδέτερος ως προς τις εκπομπές CO2 έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια. Η βρετανική τράπεζα Barclays τόνισε στους Financial Times ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ ασταθείς. Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή την αδυναμία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις