- Στο υπερ-ταμείο μεταφέρονται οι έξι ΔΕΚΟ για να πωληθούν - 38.000 εργαζόμενοι αγωνιούν για την τύχη τους μετά την πώληση των εταιρειών - Άγνωστο τι θα γίνει με την ΕΑΒ και τον ΑΔΜΗΕ που δεν μπαίνουν στη λίστα
Είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης και κάπως έτσι άλλες έξι ΔΕΚΟ εντάσσονται στο υπερ – ταμείο με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους.
Πρόκειται για τη ΔΕΗ σε ποσοστό 34%, την ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 50%, την ΕΥΑΘ σε ποσοστό 51%, την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό και την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές.
Αυτές οι εταιρείες προστίθενται στον ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ τον ΟΣΕ και το ΟΑΚΑ που ήδη έχουν ενταχθεί από το καλοκαίρι και κάπως έτσι επί της ουσίας περνούν στα χέρα του υπερ – ταμείου οι τύχες σχεδόν 38.000 εργαζομένων.
Πόσοι υπηρετούν στις ΔΕΚΟ:
ΟΑΚΑ: 150
ΟΣΕ: 1.396
ΕΛΤΑ:7.027
ΟΑΣΑ: 8.190
ΔΕΗ:10.200
ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ:6.800
ΕΥΔΑΠ: 2.530
ΕΥΑΘ: 224
ΕΛΒΟ: 400
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: 440
Κτιριακές Υποδομές: 337
Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη της ΕΑΒ καθώς σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το αντικείμενό της άπτεται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, αλλά και του ΑΔΜΗΕ.
Με την ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπέρ – ταμείο ο στόχος εκτός απ’ την αξιοποίησή τους προς πώληση είναι και ο οικονομικός εξορθολογισμός που μεταφράζεται στη φράση “παροχή οικονομικής ενίσχυσης με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο”. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει γενναία μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “ό,τι πάει στο υπερ -ταμείο δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα πωληθεί κιόλας”, όμως οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως “αν δεν πωληθεί θα αξιοποιηθεί και θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση”, γεγονός που δείχνει ότι η πρόθεση είναι για πώληση και όχι για απλή εξυγίανση.