Σάββατο, 23 Νοε.
17oC Αθήνα

Δεν περάσαμε τα χειρότερα – Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα”

Δεν περάσαμε τα χειρότερα – Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα”

Η έλλειψη ρευστότητας μέσω τραπεζών και η υψηλή φορολόγηση εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Για πολλούς γερμανούς και έλληνες οικονομολόγους η ανάκαμψη παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να έχουν περάσει τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία, δεν συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι. Και μπορεί φέτος να αναμένεται, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

«Η πραγματική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα»

«Η πραγματική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα» εκτιμά ο γενικός διευθυντής στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθανάσιος Κελέμης, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα της ρευστότητας δεν έχει ακόμα επιλυθεί.
«Και όσο οι τράπεζες δεν στηρίζονται προκειμένου να διαθέσουν κεφάλαια με λογικούς όρους στην πραγματική οικονομία, τόσο θα καθυστερεί η ανάκαμψη», επισημαίνει ο κ. Κελέμης.
«Οι λίγες επιχειρήσεις που έχουν την τύχη να δανείζονται χρήματα από τις τράπεζες, δανείζονται κάτω από δυσμενείς όρους. Το πιστωτικό κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο από ότι τα επιτόκια στην Μεσευρώπη. Και αυτό δεν συνιστά πλεονέκτημα για τις ούτως ή άλλως βεβαρυμένες ελληνικές επιχειρήσεις», υποστηρίζει ο ο γενικός διευθυντής στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Απαιτείται ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας»

Οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν κεφάλαια με σχεδόν μηδενικό κόστος από την ΕΚΤ, ωστόσο, δεν τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία. Και όπως λέει ο Αθανάσιος Κελέμης: «Με τα ευρωπαϊκά χρήματα, οι τράπεζες επέτυχαν την ανακεφαλαιοποίησή τους. 50 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα χρήματα αυτά έφτασαν στις τέσσερεις συστημικά σημαντικές ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τα αξιοποίησαν προκειμένου να θωρακίσουν σε έναν βαθμό τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν προκειμένου να στηριχθεί με πιστώσεις η οικονομία. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθούν οι τράπεζες στον πρωτογενή τους ρόλο και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κελέμη, από την ευρωπαϊκή οπτική γωνία, απαιτείται ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα

«Δική μας επιθυμία αλλά και πολλών ελληνικών επιχειρήσεων είναι η πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός «πολιτικού ατυχήματος». Δεν επιτρέπεται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς θα ήταν αντιπαραγωγικό. Πέραν τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να εκπέμψει σαφή μηνύματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Ο Αθανάσιος Κελέμης παραπέμπει στο χαμηλό κόστος εργασίας και στα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις μεταποιητικές δυνατότητες των επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα, που μένουν αναξιοποίητες.
Υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, κάτι που συνιστά εγγύηση για ποιότητα και συνέπεια.

Οι φόροι πρέπει να μειωθούν

Ωστόσο ο έλληνας επιστήμονας δεν κρύβει τις αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες.

Οι φόροι πρέπει να μειωθούν, εκτιμά ο κ. Κελέμης και τάσσεται υπέρ του λεγόμενου «Flat-Tax», ενός ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή. «Μια τέτοια εξέλιξη θα έλυνε πολλά προβλήματα», λέει ο Αθανάσιος Κελέμης, υπενθυμίζοντας ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα δεν είναι διόλου αποδοτικό για την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Παπανδρέου: Δικό μου είναι το πλεόνασμα!

Financial Times: Ο Ρέντσι πρέπει να «μονομαχήσει» με τη Μέρκελ

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε