Site icon NewsIT

ΔΕΘ: Ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους – Στο παρά πέντε θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει έκπληξη

08.09.2021 | 08:26
ΔΕΘ: Ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους – Στο παρά πέντε θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει έκπληξη

Η εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021, λύνει σε ένα βαθμό τα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει κινήσεις στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, που χτυπήθηκαν τόσο από την πανδημία, όσο και από την ακρίβεια που ήδη έχει ξεκινήσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου δέχονται ήδη εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τις οποίες και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το προσεχές σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έμφαση στο πακέτο των μέτρων κατά της ακρίβειας, που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, θα δοθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η προστασία των ευάλωτων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, με τη διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου και ο δεύτερος στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω της μείωσης στην φορολογία.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν πετούν στα σύννεφα από το άκουσμα του ποσοστού της αύξησης του ΑΕΠ και κυρίως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κάψουν όλα τα διαθέσιμα «όπλα», αλλά από την άλλη θέλουν να στηρίξουν εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Έτσι θα κινηθούν, εκτός απροόπτου στην πεπατημένη, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, δεδομένου ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η «ρήτρα διαφυγής», δηλαδή δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Και να θυμίσουμε ότι η ρήτρα θα ισχύσει και το 2022.

Από το 2023 και μετά όμως επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Και για υπάρξουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, θα πρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

Κατά συνέπεια και με βάση αυτούς τους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός εκτός από τις τρεις παρεμβάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, δηλαδή:

  • «Πάγωμα» και για το 2022 της έκτακτης εισφοράς για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Διατηρούνται οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Μειώνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% στο 22% του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών.

Υπουργείο Οικονομικών

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω θα δοθεί έμφαση στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προστεθεί κάτι με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, στο τελικό πακέτο, όπως για παράδειγμα μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ, κατάργηση ή μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος ή προσθήκη δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων σε αυτούς που αφορά το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να μπει στην τελική λίστα κάτι καλό, αλλά μάλλον είναι δύσκολο. Ωστόσο είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν επιμέρους παρεμβάσεις που θα αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες και θα στηριχθούν.

Πιο συγκεκριμένα στήριξη θα λάβουν κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ για κάποιες κατηγορίες πολιτών) όπως επίσης και ασπίδα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την επόμενη 2ετία παρουσιάζοντας μία σειρά από παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν αμέσως μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Αυτές μεταξύ των άλλων είναι:

  • Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version