Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

ΔΕΘ: Τα διλήμματα για το πακέτο μέτρων – «Όχι» σε fuel pass 3;

ΔΕΘ: Τα διλήμματα για το πακέτο μέτρων – «Όχι» σε fuel pass 3;

Όσο πλησιάζει η ώρα της ΔΕΘ, τόσο μεγαλώνουν τα προβλήματα και τα διλήμματα για την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει σε κάθε του ευκαιρία ότι υπάρχουν μία σειρά από μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των κατευθύνσεων που θα θελήσει να δώσει ο πρωθυπουργός, αλλά και των αντοχών της οικονομίας.

Το ενεργειακό ράλι και η ακρίβεια πλήττουν όπως είναι φυσικό δυσανάλογα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα ρίξει εκεί το μεγαλύτερο βάρος.

Οι σκέψεις για τα μέτρα

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε να εννοηθεί ότι ίσως δεν υπάρξει fuel pass 3, αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να στηριχθούν άλλες κοινωνικές ομάδες με μεγαλύτερες ανάγκες.

Ειδικό βάρος θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενεργειακό άλμα τιμών μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπολογίζεται πως θα κοστίσει μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αθροιστικά έως το τέλος του έτους, μόνο για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει ψηλά στις προτεραιότητες την στήριξη ομάδων που μένουν εκτός του κάδρου των ενισχύσεων. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας όπως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι πλήττονται δυσανάλογα και δεν έχουν περιθώρια άμυνας.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή μία νέα επιταγή ακρίβειας, η οποία είναι στοχευμένη και δίνει μία μικρή έστω ανάσα σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

«Στοίχημα» το 2023

Και ενώ όλα φαίνονται σχετικά πιο εύκολα για εφέτος που προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό 2% του ΑΕΠ, αφού σημαντική ανάσα δίνεται τόσο από τον τουρισμό, όσο και από τις καλές επιδόσεις στην πορεία αύξησης των εσόδων, αντίθετα στοίχημα αποτελεί το 2023, όπως και με βάση τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ.

Και αυτό θα πρέπει να συμβεί, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί για το 2023, μέτρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και μονιμοποίησης των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Τα μέτρα αυτά κοστίζουν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και ουδείς μπορεί στην παρούσα φάση να προβλέψει πόσα θα απαιτήσει η ενεργειακή κρίση ώστε στο τέλος της ημέρας να επιτευχθεί ο στόχος .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις