Οικονομία

Διαπραγμάτευση: Η συμφωνία επί της αρχής και τα “αγκάθια”

- Στουρνάρας, Τσακαλώτος και Σταθάκης οι... πρώτοι που συνάντησαν τους δανειστές
- Παραμένει το αγκάθι για τον ακατάσχετο λογαριασμό μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
- Συμφωνία επί της αρχής για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
- 5.000 αφορολόγητο θέλει η Παγκόσμια Τράπεζα

Μετά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα να είναι ο πρώτος που πέρασε, το πρωί της Κυριακής (23.10.2016) την πόρτα του Χίλτον για να συναντήσει τους εκπροσώπους των Θεσμών, ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στόχος και των δυο πλευρών να κλείσει ο κύκλος αυτός, το συντομότερο δυνατόν.

Για την ώρα, όπως φαίνεται, υπάρχουν “αγκάθια” και… μια κατ’ αρχή συμφωνία αλλά κι αυτή με εξαιρέσεις. Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών». Οι βασικές αρχές του νομικού πλαισίου που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε την Κυριακή θα διαρκέσει έως την Πέμπτη (27.10.2016) όπως προέκυψε από την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των δανειστών. Οι οποίοι θα φύγουν και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνίας για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στόχος επίσης είναι να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και η συζήτηση για το χρέος αλλά και για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

«Στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών συζητήθηκαν η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμού των one-stop shops, τα οποία θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος, ξεκίνησε η συζήτηση για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών». Οι βασικές αρχές του νομικού πλαισίου που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Ακόμη, σύμφωνα με την θέση του υπουργείου που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση. Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προσέρχονται πιστωτές και επιχειρηματίες με συγκεκριμένα κριτήρια και εργαλεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, οι φόροι υπέρ τρίτων όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ, θα εξαιρούνται της ρύθμισης. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει το αν το κούρεμα θα μπορεί να επεκταθεί στην κύρια οφειλή ή θα περιοριστεί σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες. Όπως άλλωστε αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν τις επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει πλήθος εξαιρέσεων, οι οποίες αφορούν στις οφειλές προς το Δημόσιο από το ΦΠΑ, τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η πλευρά των δανειστών τάσσεται υπέρ του κουρέματος των χρεών προς το Δημόσιο, με την προϋπόθεση πως πρόκειται για ανείσπρακτα χρέη.

Όπως γράφει η Καθημερινή, αντικείμενο αντιπαραθέσεων αποτελεί επίσης ο χρόνος που θα ισχύει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αν δηλαδή η περίοδος για την ένταξη των επιχειρήσεων θα είναι ένα ή δύο χρόνια. Το υπουργείο θέλει διετή διάρκεια. Επίσης, παρόμοιο είναι και το θέμα του χρόνου αναστολής των αναγκαστικών μέτρων από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, αν δηλαδή τα αναγκαστικά μέτρα θα αναστέλλονται για τρεις ή για έξι μήνες.

Νωρίτερα οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν στην υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του γγ Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Και εδώ υπάρχει ακόμη ένα “αγκάθι”, αφού σύμφωνα με το Euro2day οι δυο πλευρές έχουν διαφορές που δεν έχουν (ακόμα) γεφυρωθεί.

Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης ανέφεραν ότι αναζητούνται τρόποι διασύνδεσης των διατάξεων με τις αντίστοιχες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να μην υπάρξει επικάλυψη. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Καθημερινή, «η διαφωνία παραμένει» με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρχει ένας λογαριασμός προστατευμένος για να μπορούν να κινούνται οι πληρωμές των εργαζομένων και να πληρώνονται κάποιοι φόροι.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος θα τροφοδοτούνταν κυρίως από τις εισπράξεις μέσω POS και επί του οποίου θα υπήρχε προστασία 100% από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές υπό την προϋπόθεση ότι πάγιων εντολών πληρωμής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και των δαπανών για ΔΕΚΟ, μισθοδοσία υπαλλήλων και προμηθευτών.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως απορρίφθηκε από τους δανειστές και πλέον γίνεται μια ακόμα προσπάθεια ενεργοποίησης διατάξεων προστασίας από μαζικές κατασχέσεις ώστε να δοθεί δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανασάνουν.

Στη συνάντηση Τσακαλώτου – Πιτσιλή με τους δανειστές συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων τόσο στο μέτωπο του ΦΠΑ, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και η μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση αναφέρει: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στη συνάντηση εξετάστηκε η φορολογική διοίκηση και ειδικότερα:
– Η πρόοδος στην πορεία της σύστασης και προαπαιτούμενες δράσεις της ΑΑΔΕ.
– Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το σχέδιο δράσης και τα επόμενα βήματα.
– Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας φόρων
».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα