Οικονομία

Διαψεύδει και η Κομισιόν τα περί επαναδιαπραγμάτευσης

Την ώρα που τα spread των ελληνικών ομολόγων χτυπούν… κόκκινο, η Κομισιόν με καθυστέρηση διαψεύδει τις φήμες περί επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης των 27 για το σχέδιο αρωγής της Ελλάδας.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες χαρακτήρισε ανυπόστατες φήμες τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τέτοια δημοσιεύματα.

Απαντώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τις φήμες σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις σημείωσε πως τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση κάθε χρόνο έως την 1η Απριλίου να κοινοποιήσουν στις κοινοτικές αρχές τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από τη Eurostat. Κάτι που έχουν ήδη πράξει και τα 27 κράτη-μέλη.

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που η κοινοτική στατιστική υπηρεσία διατυπώσει κάποιες αμφιβολίες για αυτά τα στοιχεία, τότε ακολουθούν ορισμένες συζητήσεις με τις εθνικές αρχές ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις. Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Εurostat θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα και το χρέος των «27» στις 22 Απριλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, η εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει να προσθέσει κάτι, καθώς, όπως επεσήμανε, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι ξεκάθαρη. Αναγνώρισε παράλληλα ότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές ασάφειες που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως και οι οποίες, όμως, όπως είπε, δεν χρειάζεται να απαντηθούν άμεσα από τη στιγμή που δεν έχει υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού από την Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι υπάρχει συμφωνημένη μεθοδολογία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δεν διεξάγονται περαιτέρω συζητήσεις για συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις πτυχές του μηχανισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2