Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα μέτρα κατά του κορονοϊού δεν έχουν δικαίωμα να απολύσουν εργαζομένους. Μπορούν όμως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να τους βάλουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει διαθεσιμότητα για έναν εργαζόμενο, ο οποίος θα παίρνει τα 800 ευρώ από το κράτος, ο εργοδότης του δεν θα τον πληρώνει και όταν τελειώσει η κρίση που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού, θα βγεί από τη διαθεσιμότητα.
Click4more Όλα τα νέα μέτρα: Το καλοκαίρι και ακέραιο το δώρο Πάσχα – Τρίμηνη αναστολή δόσεων δανείων
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις – εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και μόνο και ορίζονται βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (σ.σ. η σχετική λίστα θα μεταβάλλεται, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Χρ. Σταϊκούρας). Το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, ανέφερε επίσης.
Click4more Πρόστιμα από Δευτέρα σε όσους αισχροκερδούν! Από 1.000 ευρώ έως ένα εκατομμύριο!
«Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουμε το μπουγάζι στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Όπως διευκρίνισε, για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας, διαφορετικά η απόλυση είναι άκυρη.
Επίσης, με την ολοκλήρωση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελέσουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, θα αποκλείεται από την υπαγωγή στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τηρείται γι’ αυτόν το σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν, από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2020 έως τώρα, ανεξάρτητα από το εάν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.
Δείτε όλα όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης