Site icon NewsIT
05:15 | 02.01.24

Διεθνείς αγορές: Τι προσδοκούν οι αναλυτές νομισμάτων για το ευρώ και το δολάριο το 2024

Διεθνείς αγορές: Τι προσδοκούν οι αναλυτές νομισμάτων για το ευρώ και το δολάριο το 2024

Financial stock exchange market display screen board on the street

Newsit Newsroom

Είναι αμφιλεγόμενο εδώ και 25 χρόνια, αλλά θεωρείται επιτυχία και εγγύηση σταθερότητας: το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης προκάλεσε ήδη εντάσεις όταν δρομολογήθηκε στις αρχές του 1999. Οι επικριτές αμφισβήτησαν τον σχεδιασμό του: Μια κεντρική τράπεζα υποτίθεται ότι θα διατηρούσε σταθερό ένα κοινό νόμισμα για έναν μεγάλο αριθμό χωρών.

Στην κρίση χρέους του ευρώ από το 2010, οι εντάσεις στο σύστημα ξέσπασαν όταν οι κεφαλαιαγορές άρχισαν να αμφιβάλλουν για τη φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης και η υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης παρέμεινε στη νομισματική ένωση μειώνοντας το χρέος της, κρατώντας την έτσι ενωμένη.

Παρά τις επικρίσεις, σύμφωνα με την Handelsblatt, το νόμισμα θεωρείται ένα success story. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,1% από την αρχή, δηλαδή κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τονίζουν οι αναλυτές της Commerzbank.

Αν και το νόμισμα έχει χάσει συνολικά την αξία του έναντι του δολαρίου από το 2008, έχει κερδίσει έναντι νομισμάτων όπως η βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν τα τελευταία χρόνια, λέει ο Στέφαν Γκροτχάους (Stefan Grothaus), αναλυτής συναλλάγματος της DZ Bank. Μέσα σε ένα χρόνο, το ευρώ έχει αυξηθεί κατά 3% έναντι του δολαρίου σε περίπου 1,10 δολάρια ανά ευρώ. Το συμπέρασμα των ειδικών μετά από 1/4 του αιώνα: Το ευρώ είναι σταθερό.

Ωστόσο, ο Ούλριζ Λόιχτμαν (Ulrich Leuchtmann), επικεφαλής του τμήματος ερευνών συναλλάγματος της Commerzbank, παραδέχεται ότι το ενιαίο νόμισμα υστερεί κατά πολύ σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ όσον αφορά τη διεθνή του σημασία – κάτι που πολλοί ειδικοί σε θέματα συναλλάγματος πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει στο ορατό μέλλον.

Ο Ούλριχ Στεφάν (Ulrich Stephan), επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για ιδιωτικούς και εταιρικούς πελάτες της Deutsche Bank, πιστεύει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια του έτους.

“Αναμένουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ θα κλείσει το 2024 με μέτριες διακυμάνσεις στο 1,10 δολάριο ΗΠΑ ανά ευρώ”, σχολιάζει.

Οι γεωπολιτικές κρίσεις θα μπορούσαν να φέρουν λίγη περισσότερη κίνηση: Όταν οι επενδυτές φοβούνται, συνήθως καταφεύγουν στο δολάριο – το νόμισμα προέλευσης των μεγαλύτερων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Ο Λόιχτμαν από την Commerzbank προειδοποιεί για αύξηση των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών το επόμενο έτος: “Ο παγκόσμιος κύκλος αύξησης των επιτοκίων που πλησιάζει προς το τέλος του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς οι κινήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών”, υποστηρίζει ο αναλυτής.

Μέχρι τις αρχές του 2022, τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά παγκοσμίως και ελάχιστα μεταβλήθηκαν. Κατά συνέπεια, δεν προκάλεσαν σημαντικές μετατοπίσεις μεταξύ των επιμέρους νομισματικών περιοχών. Στη συνέχεια υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες ήταν πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια.

Οι διακυμάνσεις κορυφώθηκαν στα μέσα του 2022, μετά από τα οποία η μεταβλητότητα μειώθηκε και πάλι, επειδή φαινόταν να πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων – τουλάχιστον στο απώτερο μέλλον. Ο Λόιχτμαν συμπεραίνει από αυτό το μοτίβο ότι οι διακυμάνσεις θα αυξηθούν και πάλι σημαντικά το 2024, επειδή κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τα επιτόκια, αλλά δεν θα παραμείνουν εντελώς στο ίδιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πάντα μεταβολές στη διαφορά των επιτοκίων.

Το ελβετικό φράγκο ως καταφύγιο σταθερότητας

Η προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική είναι πιθανό να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος. Πρόσφατα, υπήρξαν ήδη προειδοποιήσεις ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων βασίζονται ήδη υπερβολικά στις ταχείες μειώσεις των επιτοκίων.

Πολλοί Γερμανοί επενδυτές ενδιαφέρονται επίσης για το ελβετικό φράγκο, το οποίο συνήθως δεν προσφέρει υψηλά επιτόκια, αλλά θεωρείται παραδοσιακά ως καταφύγιο σταθερότητας. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2023, τονίζει ο Στέφαν από την Deutsche Bank. Το φράγκο κέρδισε περίπου 6% έναντι του ευρώ.

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) είχε προκαλέσει σκόπιμα αυτή την ανατίμηση. Πούλησε ξένα νομίσματα σε μεγάλη κλίμακα για να στηρίξει το φράγκο, καθιστώντας έτσι τις εισαγωγές φθηνότερες και καταπολεμώντας τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτή η στήριξη είναι πιθανό να εξαφανιστεί, επειδή ο πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί σημαντικά στο 1,4% πρόσφατα, σύμφωνα με τους Στέφαν και Ντοροτέα Χουτάνους από την DZ Bank. Ως εκ τούτου, ο αναλυτής κατηγοριοποιεί το ελβετικό φράγκο ως “μη ελκυστικό” για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η νορβηγική κορώνα θεωρείται ελκυστική

Ο συνάδελφός της στην DZ Bank, Χάρτμουτ Πράις (Hartmut Preiß), από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη νορβηγική κορώνα “ελκυστική”.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 4,5% τον Δεκέμβριο – αναμένεται ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τις επενδύσεις σε νορβηγικές κορώνες πιο επικερδείς. Εάν επομένως οι επενδυτές αυξήσουν τη ζήτησή τους για τη κορώνα, το νόμισμα θα ενισχυθεί.

Οι προοπτικές για το ιαπωνικό γεν, το οποίο μερικές φορές θεωρείται διεθνώς ως καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, είναι λιγότερο σαφείς, αλλά έχει αποδυναμωθεί από τα πολύ χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο μείον 0,1% τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επίσης πληθωρισμό, οπότε υπάρχουν προσδοκίες ότι και αυτή η χώρα θα βγει σύντομα από τα αρνητικά επιτόκια. Ως εκ τούτου, η Deutsche Bank βλέπει “δυνατότητες ανατίμησης” για το γεν. Ο Χουτάνους από την DZ Bank βρίσκει επίσης το νόμισμα “ελκυστικό”. Ωστόσο, βλέπει αντιφατικά μηνύματα από την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ήδη σφίξει ελαφρώς τη νομισματική της πολιτική στην πράξη, αλλά ταυτόχρονα παραμένει θεμελιωδώς προσηλωμένη σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι για το συνάλλαγμα, όπως και για την κεφαλαιαγορά στο σύνολό της, οι κεντρικές τράπεζες καθορίζουν τελικά τις τάσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version