Αντίστροφη μέτρηση μικρότερη της μίας μέρας μετρά από σήμερα για την εφαρμογή ενός τριπλού μπαράζ δασμών με επίκεντρο τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ.
Το πρώτο πακέτο δασμών είναι εκείνο που υπέγραψε και ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τετάρτη (2.4.2025) και τίθεται σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη (9.4.2025) και βασικά σημεία του είναι ο συντελεστής 34% για την Κίνα και 20% για την ΕΕ (25% για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το δεύτερο πακέτο δασμών έχει εξαγγελθεί από την Κίνα προβλέπει δασμούς 34% ενάντια σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ (σε απάντηση του συντελεστή 34% που εξήγγειλε ο Τραμπ στις 2.4.2025) και θα τεθεί σε ισχύ επίσης αύριο, 9 Απριλίου, εφόσον φυσικά εφαρμόσει τελικά ο Τραμπ την απόφασή του για τους δασμούς στις 8 Απριλίου.
Το τρίτο πακέτο δασμών έχει προαναγγελθεί από την ΕΕ, θα αποφασιστεί στις 9 Απριλίου και θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου και θα αφορά μία πρώτη δέσμη αμερικανικών εισαγωγών, ενώ θα ακολουθήσει και μία δεύτερη δέσμη σε βάρος άλλων αμερικανικών εισαγωγών στις 15 Μάϊου.
Αξίζει στο σημείο αυτό, πριν γίνει η παράθεση των επικείμενων κυμάτων δασμών, να επισημανθεί χθεσινή (7.4.25) δήλωση ίδιου του Αμερικανού πρόεδρου Τραμπ, η οποία εν μέρει ίσως ξεδιαλύνει τη σύγχυση (που ο ίδιος έχει προκαλέσει) σε σχέση με το αν υπάρχει «δίλημμα» -όχι μόνο της εξαγγελίας αλλά και της εφαρμογής δασμών- και της διαπραγμάτευσης: «Μπορεί να υπάρξουν μόνιμοι δασμοί και μπορεί επίσης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχουν πράγματα που χρειαζόμαστε πέρα από τους δασμούς».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μ΄ άλλα λόγια, ο Τραμπ λέει πως οι δασμοί δεν είναι ένα έκτακτο μέτρο, αλλά «μόνιμο». Επίσης, ο Τραμπ δεν αποσυνδέει τους δασμούς από τις διαπραγματεύσεις, καθώς μπορούν να υπάρξουν και διαπραγματεύσεις ακόμα και μετά την εφαρμογή των δασμών.
1. Τι σημαίνουν οι δασμοί των ΗΠΑ σε βάρος της ΕΕ
Ειδική αναφορά στους δασμούς που θα ισχύσουν από 9 Απριλίου σε βάρος της ΕΕ έκανε χθες ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς: «οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ αξίας 380 δισ. ευρώ -περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών μας- αντιμετωπίζουν δασμούς 20% ή 25%, ή ακόμη υψηλότεροι όταν συνδυάζονται με τους υφιστάμενους δασμούς του πιο ευνοημένου κράτους, όπως ο δασμός 27,5% συνολικά στα επιβατικά αυτοκίνητα».
O ίδιος εξήγησε πως «αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 80 δισ. ευρώ σε δασμούς – ένα ενδεκαπλάσιο άλμα από τα 7 δισ. ευρώ που εισπράττουν επί του παρόντος οι ΗΠΑ».
Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του γερμανικού Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), το σύνολο των δασμών που θα έχουν τεθεί έως και αύριο σε ισχύ (δηλαδή όχι μόνο το 20% – 25% που θα ισχύσει από αύριο, αλλά και το 20% στο χάλυβα και το αλουμίνιο) θα φέρουν ύφεση 0,22% στην ΕΕ των 27.
2. Τι έχει προαναγγείλει η Κίνα σε βάρος των ΗΠΑ
Πέρα από την εξαγγελία των αντιποίνων στις πρώτες ανακοινώσεις Τραμπ (2 – 4.2.2025), η Κίνα απάντησε χθες και στις τελευταίες απειλές του αμερικανού προέδρου για επιπλέον δασμούς 50%.
Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώσουν τα δασμολογικά μέτρα τους, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Οι λεγόμενοι «αμοιβαίοι δασμοί» των ΗΠΑ κατά της Κίνας είναι αβάσιμοι και μια τυπική πρακτική μονομερούς εκφοβισμού, είπε το Πεκίνο, συμπληρώνοντας ότι τα αντίμετρα που έχει υιοθετήσει η Κίνα είναι απολύτως νόμιμες ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της, καθώς και στη διατήρηση μιας κανονικής διεθνούς εμπορικής τάξης.
Η απειλή κλιμάκωσης των δασμών των ΗΠΑ κατά της Κίνας επιτείνει το λάθος της και αποκαλύπτει περαιτέρω τη φύση του εκβιασμού, τον οποίο η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο εμπορίου.
«Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους, εάν η αμερικανική πλευρά είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει λάθος δρόμο», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
3. Τι έχει εξαγγείλει η ΕΕ ενάντια στις ΗΠΑ
Προκειμένου να αποφευχθεί ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όπως δήλωσε χθες, ο Κοινοτικός επίτροπος εμπορίου, Σέφκοφιτς, η ΕΕ πρότεινε αμοιβαίους μηδενικούς δασμούς για αυτοκίνητα και βιομηχανικά αγαθά.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να θέτει στο τραπέζι και το θέμα της αγοράς (σ.σ. περισσότερης) ενέργειας από την ΕΕ.
Έτσι, η ΕΕ προχωρά με τον προαναφερθέντα προγραμματισμό με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα σε δύο δόσεις (η 1η δόση στα μέσα Απριλίου και η 2η στα μέσα Μαίου), ενώ στο τραπέζι παραμένουν μέτρα σε βάρος των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων και των ψηφιακών υπηρεσιών πωλήσεων.
Το ζήτημα της αντιπαράθεσης με τις αμερικανικές ψηφιακές πωλήσεις έθιξε έμμεσα, ο Σέφκοβιτς λέγοντας πως «διερευνήσαμε την αναβάθμιση της τελωνειακής μας συνεργασίας, δεδομένου ότι το 91% του ηλεκτρονικού εμπορίου που εισέρχεται στην ΕΕ προέρχεται από την Κίνα».
Παράλληλα, ο Σέφκοβιτς έκλεισε το… μάτι και προς άλλες δυνάμεις στα ανατολικά του χάρτη καθώς δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον μας να ενισχύσουμε τους εμπορικούς και επενδυτικούς μας δεσμούς με εταίρους σε όλο τον κόσμο, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες ή στην περιοχή του Κόλπου. Θέλω να ακούσω από όλους τους κύριους διαπραγματευτές μας που επιβλέπουν τις ενεργές συνομιλίες μας για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – προκειμένου να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να επιταχυνθούν αυτές οι συνομιλίες».
Αξίζει να σημειωθεί πως στις παραπάνω υποψήφιες χώρες (δηλαδή την Ινδία, κλπ.) για σύναψη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, απουσιάζουν οι χώρες του Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, κλπ.).
Μιλώντας χθες (7.4.2025) στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυo ZDF, ο υπηρεσιακός υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Γιεργκ Κούκις τάχθηκε μεν υπέρ της ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα και με τo Mercosur -κάτι στο οποίο είναι κάθετα αντίθετη η Γαλλία και η Ιταλία λόγω του ανταγωνισμού τους στα αγροτικά προϊόντα με τη Λατινική Αμερική.
Εμμέσως δηλαδή το Βερολίνο επισήμανε πως δέχεται πως ελεύθερο βιομηχανικό εμπόριο ΗΠΑ – ΕΕ εφόσον δεχτεί και η Γαλλία και η Ιταλία ελεύθερο αγροτικό εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ, κάτι όμως που είναι casus belli για το Παρίσι και τη Ρώμη!
«Κονέ» Βρυξελλών – Πεκίνου
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε «την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο σύστημα συναλλαγών που είναι ελεύθερο, δίκαιο και βασίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού», ανέφερε το γραφείο της.
Η Von der Leyen και ο Li συζήτησαν επίσης έναν μηχανισμό παρακολούθησης της εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς. Η ΕΕ φοβάται ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκτρέψει τις φθηνές εξαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Handelsblatt.