Μέσα σε ένα χρόνο η ελληνικό δημόσιο πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές του στον τραπεζικό τομέα, ενώ κι άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης ακολουθούν αυτήν την πορεία, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε την ΕΕ πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη πώληση μεριδίου μετοχών στην Εθνική Τράπεζα προστέθηκε σε ένα πρόγραμμα που έχει αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο 3,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και ουσιαστικά μετέφερε έναν ολόκληρο τομέα πίσω στην ιδιωτική ιδιοκτησία.
Ο ρυθμός αυτών των πωλήσεων καθιστά την Ελλάδα εξαίρεση, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που επιστρέφει τράπεζες σε επενδυτές. Από την Ιρλανδία και την Ιταλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πωλούν μερίδια που κατείχαν από την οικονομική κρίση. Εξαργυρώνουν την εκτίναξη των αποτιμήσεων για να καλύψουν τις τρύπες που ανοίγουν στον προϋπολογισμό, προτού η πτώση των επιτοκίων αρχίσει να επιβαρύνει και πάλι την κερδοφορία των τραπεζών.
Σήμερα (15.10.2024), οι Κάτω Χώρες ανακοίνωσαν την πώληση περισσότερων μετοχών της ABN Amro Bank NV και έδωσαν σήμα ότι θα δώσουν στην τράπεζα μεγαλύτερη ελευθερία να αγοράζει ή να πουλάει επιχειρήσεις.
Η διαδικασία αυτή έχει τη δυνατότητα να αναζωπυρώσει την τραπεζική ενοποίηση και να αναδιαμορφώσει έναν κλάδο που για μεγάλο χρονικό διάστημα ακολουθούσε τη Wall Street. Οι τράπεζες που ενθαρρύνονταν υπό την κυβερνητική ιδιοκτησία να επικεντρωθούν στις εγχώριες αγορές και να μειώσουν τον κίνδυνο, πιθανόν να διευκολυνθούν να επιδιώξουν πιο επιθετική ανάπτυξη. Άλλες, όπως η Commerzbank, έχουν μετατραπεί σε πιθανούς στόχους εξαγοράς χωρίς την προστασία της κυβέρνησης.