Δευτέρα, 22 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Crowdstrike: Οι οικονομικές συνέπειες τoυ πληροφοριακού blackout ανά κλάδο

Crowdstrike: Οι οικονομικές συνέπειες τoυ πληροφοριακού blackout ανά κλάδο

Κλειστά σούπερ μάρκετ, απελπισμένο προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια, ΑΤΜ από τα οποία δεν μπορούσε να γίνει ανάληψη: μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike και τη εταιρεία λογισμικού Microsoft επηρέασε τη δημόσια ζωή σε όλο τον κόσμο την περασμένη Παρασκευή (19.7.2024) και το Σαββατοκύριακο (20 – 21.7.2024).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Microsoft, επηρεάστηκαν 8,5 εκατομμύρια συσκευές από το blackout που προξένησε η εταιρεία λογισμικού Crowdstrike. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1% όλων των υπολογιστών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους υπολογιστές χρησιμοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς.

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση ομαλοποιείται σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, όχι παντού: «Πολυάριθμες εταιρείες εξακολουθούν να παλεύουν με τις συνέπειες των διαταραχών».

Ακολουθεί επισκόπηση των τομέων που επηρεάζονται περισσότερο:

Ουρές στην αρχή των διακοπών

Πολλοί επιβάτες στο Βερολίνο μπόρεσαν να ταξιδέψουν για διακοπές μόνο με καθυστέρηση στο τέλος της εβδομάδας – αν μπόρεσαν καθόλου. Σύμφωνα με το αεροδρόμιο, 150 από τις 552 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή λόγω προβλημάτων πληροφορικής.

Όπως και στη γερμανική πρωτεύουσα, χιλιάδες ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο χρειάστηκε να κάνουν υπομονή. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ακύρωσε προσωρινά τις περισσότερες πτήσεις της. Η Ryanair ανέφερε δυσκολίες με το σύστημα κρατήσεών της. Στις ΗΠΑ, οι αεροπορικές εταιρείες American, United και Delta ακύρωσαν μαζικά πτήσεις.

Μόνο η Delta ακύρωσε περισσότερες από 1.200 πτήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία. Επειδή οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να κάνουν check in στους πελάτες τους. Τα ερωτήματα των επιβατών δεν οδηγούσαν σε τίποτε, επειδή τα τηλεφωνικά κέντρα δεν λειτουργούσαν.

Στη Γερμανία, ιδιαίτερα η Eurowings είχε να παλέψει. Την Παρασκευή, η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε δεκάδες πτήσεις, κυρίως εντός της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Flightradar 24, τα αεροδρόμια στην Ευρώπη που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Βερολίνο, το Λονδίνο Stansted και το Άμστερνταμ. Στο εξωτερικό, οι υπολογιστές δεν λειτουργούσαν σε ορισμένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, όπως η Ατλάντα στις ΗΠΑ, το Δελχί στην Ινδία και το Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Eurowings ανακοίνωσε ότι όλα τα συστήματα ήταν και πάλι διαθέσιμα. Το Σαββατοκύριακο, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν τελικά και πάλι κανονικά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, μόνο μια χούφτα πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή.

Οικονομικά

Χιλιάδες ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο δεν ήταν προσωρινά διαθέσιμα την Παρασκευή. Στη Γερμανία, το πρόβλημα περιορίστηκε στις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τον κλαδικό οργανισμό Deutsche Kreditwirtschaft. Στις ΗΠΑ επηρεάστηκαν τα ΑΤΜ της JP Morgan, ανέφερε η υπηρεσία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Bloomberg.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι του πιστωτικού ιδρύματος και των ανταγωνιστών του Nomura και Bank of America δεν μπορούσαν τουλάχιστον προσωρινά να συνδεθούν στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει ειδήσεις στον ιστότοπό του την Παρασκευή.

Το χάος στην πληροφορική θα μπορούσε πλέον να αποδειχθεί δαπανηρό για τους παρόχους ταξιδιωτικών ασφαλίσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morningstar. Οι αεροπορικές εταιρείες πιθανότατα θα έκαναν γρήγορα νέες κρατήσεις ή θα αποζημίωναν τους πελάτες τους. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα έξοδα που προέκυψαν σε ξενοδοχεία ή ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Αυτοκίνητα

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla ενημέρωσε τους υπαλλήλους της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το βράδυ της Πέμπτης ότι ορισμένες εφαρμογές της Microsoft προκαλούν προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι «ενδέχεται να μην είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες ή εφαρμογές». Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι στη διάθεση της Handelsblatt. Η Tesla ανακοίνωσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα στείλουμε ενημέρωση το συντομότερο δυνατό».

Το γερμανικό εργοστάσιο της Tesla στο Grünheide επηρεάστηκε επίσης. Το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις οκτώ, ένας υπάλληλος πληροφορικής έγραψε ένα μήνυμα μέσω του Microsoft Teams με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διακοπή: «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια παγκόσμια διακοπή των υπολογιστών με Windows, οι οποίοι συνεχίζουν να επανεκκινούνται και να εμφανίζουν μπλε οθόνη».

Μια εκπρόσωπος της Mercedes δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής είχε επηρεαστεί μερικώς και τώρα επιστρέφει στην κανονική λειτουργία της βάρδιας. Είχαν αναπτυχθεί μέτρα με τον πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και θα αποκαταστήσουν αυτές τις βλάβες.

Υγεία

Το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Schleswig-Holstein (UKSH) ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για την Παρασκευή εργασίες στις εγκαταστάσεις του στο Κίελο και το Lübeck. Τα εξωτερικά ιατρεία παρέμειναν επίσης κλειστά. «Η περίθαλψη των ασθενών στο UKSH είναι εξασφαλισμένη, όπως και η επείγουσα περίθαλψη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δεν είχαν πρόσβαση σε ψηφιακά δεδομένα ασθενών την Παρασκευή. Προγραμματισμένες επεμβάσεις ακυρώθηκαν επίσης σε πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Μέσα ενημέρωσης και λιανικό εμπόριο

Σύμφωνα με τη Morningstar, οι οθόνες ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών σε όλο τον κόσμο παρέμειναν μαύρες για ώρες. Οι αναλυτές ανέφεραν διακοπές στο ABC News Australia, στο Sky News UK και στο Sky Sports News.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων Tegut έκλεισε προσωρινά τα 340 καταστήματά της στη Γερμανία το πρωί λόγω δυσλειτουργιών στα συστήματα ταμείου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή. Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, η εταιρεία με έδρα τη Φούλντα ανακοίνωσε ότι όλα τα καταστήματα άνοιξαν και πάλι.

Σύμφωνα με τη Morningstar, οι ταμειακές μηχανές σε πολυάριθμα καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο δεν λειτουργούσαν, ενώ επηρεάστηκαν και οι διαδικτυακές συναλλαγές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, σύμφωνα με τη Morningstar: «Ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάστηκαν από προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις