Παρά την 90ήμερη παύση των αμοιβαίων δασμών, εκτός από την Κίνα, η μεγάλη, ευρεία και ταχεία αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 10% και στο 25% σε βασικούς τομείς της μεταποίησης, συνιστά διαταραχή του παγκόσμιου εμπορίου, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Η σοβαρή διακοπή του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εξαιτίας του πολέμου των δασμών έχει σοβαρές επιπτώσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, ενσωματώνοντας τους δασμούς που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου και με βάση τις πρόσφατες εμπορικές ροές, ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής στις εισαγωγές των ΗΠΑ θα είχε εκτιναχθεί από 3% το 2024 σε ένα εκτιμώμενο 23% εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί η διακοπή, ο υψηλότερος συντελεστής εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Οι δασμοί επιβλήθηκαν τόσο στους συμμάχους όσο και στους αντιπάλους των ΗΠΑ και εφαρμόστηκαν χωρίς ουσιαστικά να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
Η DBRS εκτιμά ότι οι διαλυτικές επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ το 2025. Η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη θέσπιση δασμών και, ως εκ τούτου, σχετικά με τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών της χώρας θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για το μέλλον:
- Όλες οι περιοχές του κόσμου πλήττονται από τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά η Ασία και η Ευρώπη επηρεάζονται πιο άμεσα.
- Παρόλο που ορισμένες χώρες συγκρατούν τα αντίποινα, θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του προστατευτισμού.
- Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το σοκ και τις επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των κρατών.
«Η πειθαρχία στην αγορά ομολόγων αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τις κυβερνήσεις ώστε να αναπροσανατολίσουν την προσέγγισή τους», δήλωσε η Nichola James, διευθύνουσα σύμβουλος στην ομάδα Global Sovereign Ratings Group. «Αυτό που βλέπουμε τώρα όμως δεν είναι μια εγκατάλειψη της θεμελιώδους πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά μια εναλλακτική πορεία για την επίτευξή της, και σε αυτό το περιβάλλον, η επιζήμια αβεβαιότητα για τις εταιρείες συνεχίζεται».
«Η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερο προστατευτισμό εάν χώρες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εφαρμόσουν μέτρα για να ανακόψουν τη ροή των αναπροσανατολισμένων κινεζικών εξαγωγών για την προστασία των εγχώριων βιομηχανιών», δήλωσε ο Michel Heydt, Senior Vice President στο Global Sovereign Ratings Group.
«Συνολικά, αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παράσχουν δημοσιονομική στήριξη για να αμβλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο στους μεταποιητικούς τους τομείς, αλλά, αυτή η στήριξη, επιπλέον των υψηλότερων αμυντικών δαπανών, θα οδηγήσει πιθανότατα σε βραδύτερη δημοσιονομική αποκατάσταση και σε πιο δύσκολες μειώσεις του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», δήλωσε ο Carlo Capuano, Senior Vice President στο Global Sovereign Ratings Group.
«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι ο κύριος δίαυλος μέσω του οποίου το δασμολογικό σοκ θα πλήξει τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω», δήλωσε η Adriana Alvarado, Senior Vice President στο Global Sovereign Ratings Group.