Διεθνή

EE: Νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στο στόχαστρο η μεταφόρτωση LNG και το ρωσικό σύστημα διεθνών πληρωμών

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα (20.06.24), αναφέρει ο γερμανικός τύπος.

Πρόκειται για το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 και το πρώτο μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

 Στόχος της ΕΕ είναι να αυστηροποιήσει την επιβολή των περιορισμών, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στο δίκτυο των συνεργατών της και πλήττοντας τα έσοδα της Μόσχας.

Τα μέτρα στοχεύουν τον σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας, τις μεταφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις εταιρείες σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που βοηθούσαν το Κρεμλίνο να παρακάμψει προηγούμενους εμπορικούς περιορισμούς.

Το πακέτο – το 14ο πακέτο του μπλοκ από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνει:

  • Την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε τρίτες χώρες μέσω της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των υπηρεσιών επαναφόρτωσης, καθώς και της μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο και από πλοίο σε ξηρά.
  • Aπαγόρευση της παροχής επενδύσεων, υπηρεσιών και αγαθών σε νέα έργα LNG  στη Ρωσία
    κυρώσεις σε δώδεκα πλοία που αποτελούν μέρος του λεγόμενου “σκιώδους στόλου” της Ρωσίας, ο οποίος χρησιμοποιείται για να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο και άλλα εμπορικά μέτρα.
  • Απαγόρευση στις επιχειρήσεις της ΕΕ που δραστηριοποιούνται εκτός Ρωσίας να συνδέονται απευθείας με το ισοδύναμο με το Swift SPFS της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και απαγόρευση συναλλαγών με εισηγμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το σύστημα για την παράκαμψη των κυρώσεων.
  • Απαγόρευση στις επιχειρήσεις της ΕΕ να πραγματοποιούν συναλλαγές με εισηγμένες τράπεζες που επιτρέπουν το εμπόριο τεχνολογιών και αγαθών που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή που απαιτούνται για την κατασκευή τους.
  • Περιορισμός των συναλλαγών με δεκάδες νέες εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών στην Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία.
  • Περιορισμοί για τα πολιτικά κόμματα, τις δεξαμενές σκέψης και τους παρόχους μέσων ενημέρωσης να δέχονται ρωσικές πηγές χρηματοδότησης.
  • Ενίσχυση των ελέγχων και της δέουσας επιμέλειας που απαιτούνται για τις εταιρείες της ΕΕ, τα προϊόντα των οποίων εξακολουθούν να κατευθύνονται στη Ρωσία, συχνά μέσω δικτύων μεσαζόντων που περιλαμβάνουν θυγατρικές και υπεργολάβους.
  • Έλεγχοι εξαγωγών σε περισσότερα χημικά προϊόντα, μεταλλεύματα μαγγανίου, πλαστικά, ηλεκτρονικά και μηχανήματα εκσκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και περιορισμοί στις εισαγωγές ηλίου.
  • Αυστηροποίηση των μέτρων για τους υφιστάμενους περιορισμούς στις αεροπορικές και οδικές μεταφορές, καθώς και νέοι έλεγχοι στις καταχωρίσεις ρωσικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ και στις εισαγωγές ουκρανικών πολιτιστικών αγαθών που ενδέχεται να έχουν λεηλατηθεί από τη Ρωσία.

Η δέσμη μέτρων θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη προτού τεθεί σε ισχύ, και θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

 

 

 

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα