Ποιες είναι οι θέσεις των γερμανικών κομμάτων για την πορεία της μείωσης των εκπομπών
Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται ανάμεσα στα κόμματα της Γερμανίας σε ό,τι έχει να κάνει με κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα, όπως η πορεία μείωσης των εκπομπών της χώρας και η χρήση των διαφόρων τεχνολογιών.
Ενόψει των εκλογών της Γερμανίας την Κυριακή, μια ματιά στις διακηρυγμένες θέσεις των κομμάτων αποκαλύπτει μια ευρεία γκάμα που εκτείνεται από την πλήρη απόρριψη της κλιματικής αλλαγής (AfD) μέχρι τη διατήρηση της κλιματικής φιλοδοξίας στο ακέραιο (Πράσινοι).
Σύμφωνα με το Euronews, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι ελεύθεροι δημοκράτες (FDP) και το BSW θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει η ημερομηνία απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης που έχει τεθεί για το 2035. Αντίστοιχα, το AfD θέλει να σταματήσει η έμφαση στην ηλεκτροκίνηση άμεσα.
Στον αντίποδα, οι κεντροαριστεροί του SDP και οι Πράσινοι στηρίζουν την απαγόρευση.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και ο καθορισμός του έτους κατά το οποίο η Γερμανία πρέπει να έχει φτάσει το net zero, δηλαδή να γίνει οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η κυβέρνηση έθεσε το 2045 ως απώτατο όριο, όμως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Το SDP ζητά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, στηρίζει μέτρα όπως ο περιορισμός ταχύτητας των οχημάτων στα 130χμ/ώρα και τη χρήση δημοτικών συστημάτων θέρμανσης, αντί για επιμέρους αντλίες θερμότητας στο κάθε σπίτι.
Η ένωση CDU/CSU υποστηρίζει το στόχο του 2045, αλλά με προσεκτική εκτίμηση του κόστους που θα έχει για την οικονομία. Παράλληλα, στέκεται υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών CO2 ως βασικό μοχλό της μετάβασης.
Οι Πράσινοι υπενθυμίζουν πως η Γερμανία είναι το κράτος με τις υψηλότερες εκπομπές στην Ευρώπη και έτσι θεωρούν πως πρέπει να διατηρήσει την κλιματική της φιλοδοξία στο ακέραιο. Ανάμεσα στα εργαλεία συγκαταλέγονται προγράμματα επιδότησης και η φορολόγηση των ρύπων.
Η Αριστερά ζητά επιτάχυνση της κλιματικής προσπάθειας με μέτρα όπως η φορολόγηση των πλουσίων. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για όσους πετούν συχνά, απαγορεύσεις στη χρήση ιδιωτικών τζετ και σκαφών, όπως και υψηλότερο φόρο στα βαριά αυτοκίνητα.
Το κεντροδεξιό FDP στέκεται στη σημασία των μηχανισμών της αγοράς για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Απορρίπτει απευθείας απαγορεύσεις, όπως στις μεταφορές.
Το κεντροαριστερό BSW επικρίνει τις μέχρι τώρα μεθόδους, όπως τη φορολόγηση του άνθρακα και επιμένει στη χρήση καυσίμων όπως το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Τέλος, το ακροδεξιό AfD θέλει να αποσύρει τη Γερμανία από την κλιματική Συμφωνία του Παρισιού και απορρίπτει κάθε κλιματικό μέτρο.