Διεθνή

Eκλογές στη Βρετανία: 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς – Ένας απολογισμός της οικονομικής πολιτικής τους

Δεκατέσσερα χρόνια έχει κλείσει το κόμμα των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία λίγο πριν -όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν- παραδώσει την εξουσία στο κόμμα των Εργατικών μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών σήμερα (4.7.2024).

Το Συντηρητικό Κόμμα έχει αναδιαμορφώσει δραματικά τη Μεγάλη Βρετανία από το 2010, ενορχηστρώνοντας την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περικόπτοντας τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες και μειώνοντας τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Αλλά οι Βρετανοί λένε ότι η χώρα τους είναι σε χειρότερη κατάσταση τώρα από ό,τι όταν ανέλαβαν οι Συντηρητικοί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα για τις εκλογές.

Η δυσαρέσκειά τους αναδεικνύεται σχεδόν σε κάθε θέμα για το οποίο ερωτώνται, από την οικονομία μέχρι την εκπαίδευση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τους Συντηρητικούς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας συντριπτικής ήττας στις σημερινές εκλογές, ρίξαμε μια ματιά στο πώς έχει αλλάξει η Βρετανία από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία. Για να το κάνουμε αυτό, επιλέξαμε τις μετρήσεις που οι ψηφοφόροι -και το ίδιο το κόμμα- λένε ότι έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Φυσικά, κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν μπορεί να αποτυπώσει τη Βρετανία του 2024, αλλά αν τα πάρουμε όλα μαζί, αυτές οι μετρήσεις προσφέρουν ένα στιγμιότυπο της παρακμής.

Η οικονομία της Βρετανίας βρίσκεται σε στασιμότητα από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 και η πανδημία την έπληξε επίσης σκληρά. Πολλοί από τους ομολόγους της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατάφεραν να ανακτήσουν τα προ της κρίσης επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά η Βρετανία δεν ανέκτησε ποτέ τη δυναμική της.

Η παραγωγικότητα, ένα μέτρο της οικονομικής παραγωγής για κάθε ώρα εργασίας, αυξανόταν με ρυθμό περίπου 2% ετησίως τη δεκαετία πριν από το χρηματοπιστωτικό κραχ. Από τότε που οι Συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία, αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 0,5% ετησίως.

Μια συνέπεια της στασιμότητας της παραγωγικότητας είναι η στασιμότητα των μισθών: Ο μέσος Βρετανός εργαζόμενος κερδίζει μόλις 20 λίρες την εβδομάδα περισσότερο από ό,τι πριν από 14 χρόνια, μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Οι προϋπολογισμοί λιτότητας εξηγούν μεγάλο μέρος της στασιμότητας. Η νέα συντηρητική κυβέρνηση, με πρόθεση να μειώσει το έλλειμμα, έκανε βαθιές και εκτεταμένες περικοπές, μειώνοντας τις δαπάνες όχι μόνο για κομματικούς φόβους όπως η πρόνοια, αλλά και για τους δημόσιους προϋπολογισμούς για επενδύσεις.

Μετά την ψηφοφορία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ιδιωτικές επενδύσεις σταμάτησαν επίσης εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων μεταξύ των χωρών της G7, σύμφωνα με το Institute for Public Policy Research, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι Συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία θρηνώντας για την «κρίση χρέους» και λέγοντας ότι απαιτούνται βαθιές περικοπές για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Αλλά ακόμη και μετά από μια δεκαετία λιτότητας, συνέχισε να αυξάνεται και στη συνέχεια έκανε απότομο άλμα λόγω της πανδημίας.

Η οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη

Οι Συντηρητικοί τοποθετήθηκαν επίσης ως κόμμα χαμηλής φορολογίας, δεσμευόμενοι να μειώσουν τους φόρους σε κάθε προεκλογικό μανιφέστο από το 2010. Το αντίθετο συνέβη.

Περισσότεροι άνθρωποι έχουν συρθεί σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια και εκείνοι σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος επλήγησαν όταν ο εθνικός φόρος επί των πωλήσεων αυξήθηκε στο 20% από 17,5%.

Οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η φορολογία είναι απαραίτητη για τη μείωση του χρέους και την κάλυψη του κόστους των μέτρων που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση οικονομικών σοκ όπως η πανδημία και η κρίση των τιμών της ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κόμμα εκπλήρωσε μία από τις υποσχέσεις του.

Οι δημόσιες υπηρεσίες δυσκολεύονται

Η ανεργία έχει μειωθεί περίπου στο μισό από το 2010, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις έβγαινε από την ύφεση. Οι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στην κοινωνική πρόνοια, με στόχο να καταστήσουν τα επιδόματα λιγότερο ελκυστικά και την απασχόληση πιο ικανοποιητική, παρακίνησαν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό. Μερικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές ενθάρρυναν μέτρια τους ανθρώπους να εργαστούν.

Η εικόνα που ζωγράφισαν οι Συντηρητικοί για τη Βρετανία το 2010 ήταν μιας χώρας που ζει πέρα από τις δυνατότητές της. Περιέγραψαν λεπτομερώς περικοπές δαπανών ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων λιρών, ή περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες της θητείας τους και οι σοβαρές περικοπές συνεχίστηκαν για την επόμενη δεκαετία.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, παρά το χρέος ρεκόρ και την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 70 ετών, πολλές από τις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας έχουν μειωθεί σημαντικά.

Τα τοπικά συμβούλια, τα οποία διαχειρίζονται υπηρεσίες όπως η κοινωνική φροντίδα, οι βιβλιοθήκες, η διαχείριση αποβλήτων και οι τοπικές υποδομές, υπέστησαν μερικές από τις βαθύτερες περικοπές, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται σχεδόν κατά 30% μέχρι το 2019.

Ακόμη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ήταν περιφραγμένο από τις περικοπές, βρίσκεται υπό έντονη πίεση. Οι προϋπολογισμοί της δεν έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τις αυξανόμενες απαιτήσεις του γηράσκοντος πληθυσμού της Βρετανίας και οι περικοπές στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας ανάγκασαν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους να πάνε στα νοσοκομεία.

Οι Βρετανοί κατατάσσουν την υγειονομική περίθαλψη ως το δεύτερο πιο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πηγαίνοντας στις εκλογές, τέσσερις φορές περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι Εργατικοί είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους Συντηρητικούς.

Έξω από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σχεδόν κανένα τμήμα δεν γλίτωσε από τις περικοπές. Ο αριθμός των στρατευμάτων στις ένοπλες δυνάμεις μειώθηκε κατά περισσότερο από 40.000.

Η αστυνόμευση μειώθηκε επίσης σημαντικά, αλλά κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2019 ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να θέσει υποψηφιότητα για την «νομοταγή πλειοψηφία» και να αποκαταστήσει τους 20.000 αστυνομικούς που είχαν χαθεί – μια υπόσχεση που εκπλήρωσε.

Επίπεδα ρεκόρ μετανάστευσης, παρά τις δεσμεύσεις των Συντηρητικών

Το Συντηρητικό κόμμα υποσχέθηκε εδώ και καιρό να μειώσει τη μετανάστευση και η υπόσχεση να «ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων της Βρετανίας ήταν ένας από τους κορυφαίους λόγους που πολλοί Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά η νόμιμη μετανάστευση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η καθαρή μετανάστευση -ο αριθμός των ανθρώπων που μετακόμισαν στη Βρετανία μείον εκείνους που έφυγαν- έφτασε τις 764. 000 το 2022, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι όταν ψηφίστηκαν για το Brexit.

Η άνοδος της μετανάστευσης το 2022 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένα γεγονότα και έχει ήδη δείξει σημάδια υποχώρησης. Μέρος της αύξησης ήταν πιθανότατα η μετανάστευση που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και Αφγανοί κατέφυγαν όλοι στη Βρετανία με προγράμματα ανθρωπιστικής βίζας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από τη μετανάστευση οδηγείται από αριθμούς ρεκόρ διελεύσεων μικρών σκαφών κατά μήκος της Μάγχης, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 2% της μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τεράστια συσσώρευση ανεπίλυτων αιτήσεων ασύλου έχει αυξηθεί υπό τους συντηρητικούς. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak έχει υποσχεθεί να στείλει ανθρώπους που ζητούν άσυλο στη Ρουάντα για επανεγκατάσταση, αλλά αυτές οι πτήσεις έχουν καθυστερήσει λόγω δικαστικών προσφυγών.

Οι Συντηρητικοί κατέστησαν αυστηρότερα σημαντικά τμήματα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας, εισάγοντας όριο δύο παιδιών στις πληρωμές παιδικής πρόνοιας, αυστηρότερα όρια για τα επιδόματα αναπηρίας και πάγωμα των παροχών σε ηλικία εργασίας για τέσσερα χρόνια.

Ταυτόχρονα, η χρήση της τράπεζας τροφίμων έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το ένα τρίτο των δεμάτων τροφίμων που διανεμήθηκαν από το Trussell Trust πέρυσι πήγε σε παιδιά.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί δραματικά και μια ετήσια έρευνα διαπίστωσε επίσης αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους. Αν και ο αριθμός μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση μετέφερε πολλούς άστεγους σε ξενοδοχεία και προσωρινά καταλύματα, τώρα αυξάνεται σταθερά προς επίπεδα ρεκόρ και πάλι.

Το πρόβλημα είναι έντονο σε πολλές πόλεις τώρα, όπου ο συνδυασμός της ελάχιστα προσιτής στέγασης και των μειωμένων υπηρεσιών υποστήριξης έχουν αφήσει πολλές χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Οι περικοπές έχουν αναδιαμορφώσει όλες τις πτυχές της βρετανικής ζωής, αλλά ειδικά για τους νέους. Η κληρονομιά των Συντηρητικών για πολλούς από αυτούς θα καθοριστεί από το αυξανόμενο φοιτητικό χρέος τους.

Η κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια και τριπλασίασε τα δίδακτρα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος φοιτητής αποφοιτά τώρα με περίπου 45.000 λίρες χρέους φοιτητικών δανείων.

Το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, λόγω της αύξησης της βίας, της εγκληματικότητας οχημάτων και των διαρρήξεων, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί. Από το 2010 έως το 2023 μειώθηκε κατά 54%.

Παρά τις πρόσφατες κινήσεις του Sunak να μειώσει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η χώρα που αφήνει πίσω του το κόμμα του είναι πιο πράσινη από αυτή που κληρονόμησε: η Βρετανία παράγει 60% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα τώρα από ό, τι ήταν το 2010.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: H υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές καθυστερούν την ανάπτυξη
Η Ριβς προσπαθεί να αντιδράσει από την κατρακύλα της αγοράς που έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα οικονομικά της σχέδια και έχει οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της
Βρετανία: H υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές καθυστερούν την ανάπτυξη