Διεθνή

Eurogroup: Προκλήσεις ενόψει για την Ευρωζώνη – Ελαφρώς περιοριστική δημοσιονομική στάση το 2025

Προκλήσεις και κινδύνους εντοπίζει το Eurogroup στις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ, όπως αναφέρει σε έγγραφο που ακολούθησε την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Δευτέρα (11.3.2024) ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη μιας ελαφρώς περιοριστικής δημοσιονομικής στάσης για την Ευρωζώνη το 2025.

Το Eurogroup, αν και γενικά συμφωνεί με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν περί της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, επισημαίνει πως οι οικονομικές προοπτικές κλίνουν προς τα κάτω, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα τις επιβαρύνει.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει πολλαπλές δημοσιονομικές απαιτήσεις παράλληλα με την ανάγκη να συνεχίσει να ανοικοδομεί δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας. Το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο τονίζεται πως έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να προωθήσει τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την εθνική ιδιοκτησία και ενισχύει την επιβολή της νομοθεσίας.

Παρόλα’ αυτά, επισημαίνεται πως με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα μεταφραστούν σε μια συνολικά ελαφρώς συσταλτική δημοσιονομική στάση στην Ευρωζώνη το 2025. Επισημαίνεται πως αυτό θα ήταν σκόπιμο υπό το φως των τρεχουσών μακροοικονομικών προοπτικών, της ανάγκης να συνεχιστεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης αποπληθωριστικής διαδικασίας.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσουν και, όπου χρειάζεται, να αυξήσουνε το επίπεδο των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων κοινής προτεραιότητας, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, καθώς και οι αμυντικές δυνατότητες, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα οι ΥΠΟΙΚ δεσμεύονται να ενισχύσουν τις προσπάθειές για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με τη δήλωσή τους τον Δεκέμβριο, θα συνεχίσουν να καταργούν σταδιακά τα υπόλοιπα μέτρα ενεργειακής στήριξης το συντομότερο δυνατό το 2024 και να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Τζεντιλόνι: Έως τις 20 Σεπτεμβρίου τα μεσοπρόθεσμα των κρατών-μελών

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προανήγγειλε πως η προθεσμία που αναμένεται να δοθεί στα κράτη-μέλη για την παρουσίαση των μεσοπρόθεσμων σχεδίων τους, εφόσον οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες τεθούν σε ισχύ θα είναι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για ένα επερχόμενο πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι όσον αφορά τον συντονισμό των κρατών στη δημοσιονομική πολιτική. Εφόσον εγκριθούν τον επόμενο μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες, θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται ήδη το 2025, εξήγησε ο Επίτροπος ενώ παραδέχτηκε ότι «τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά» και αυτό αποτελεί «πρόκληση».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική στάση των χωρών της ευρωζώνης για το 2025, ο Π. Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ότι θα είναι «συνολικά ελαφρώς περιοριστική», αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει «ευελιξία» και «συντονισμός». Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και της διατήρησης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για τις αναγκαίες επενδύσεις σε άμυνα και σε ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

 

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας