Οι μακροοικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη και ευρύτερα, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα (17.2.2025) στην συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρουσία του Έλληνα υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως αναφέρεται στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό των μακροοικονομικών προοπτικών και θα εξετάσει τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις που επηρεάζουν το ευρώ και την Ευρωζώνη, με βάση τη συμβολή των θεσμικών οργάνων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υπουργοί θα συζητήσουν το σχέδιο σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2025, με σκοπό την έγκρισή του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) την επόμενη ημέρα.
Το Eurogroup θα διερευνήσει επίσης πώς θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη σύσταση για την Ευρωζώνη για να ενισχύσει την κατεύθυνση της πολιτικής και να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της.
Ο Πρόεδρος, Πασκάλ Ντόναχιου, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το πρώτο εξάμηνο του έτους, και οι υπουργοί θα κληθούν να ανταλλάξουν απόψεις και να το εγκρίνουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη συνεδρίαση του ECOFIN, που θα διεξαχθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας, η οποία θέτει τις βασικές προτεραιότητες για την απλούστευση και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2026, τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επαγρύπνησης (European Alert Mechanism), ο αναθεωρημένος ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, οι συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια που υπέβαλαν τα κράτη – μέλη στο πλαίσιο της εφαρμογής του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ αναμένεται να εγκριθούν τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια για τη Λετονία και το Βέλγιο.