Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Eυρωζώνη: Απομακρύνεται από την επιβράδυνση αλλά ο πληθωρισμός επιμένει

Eυρωζώνη: Απομακρύνεται από την επιβράδυνση αλλά ο πληθωρισμός επιμένει

Η ευρωζώνη εξήλθε από την επιβράδυνση, καθώς οι τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της σημείωσαν πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη, αλλά η πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού ανακόπηκε, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες – ο ισχυρότερος ρυθμός εδώ και 1,5 χρόνο. Μια ξεχωριστή ανακοίνωση έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,4% ετησίως τον Απρίλιο, «ισοφαρίζοντας» τον ρυθμό του Μαρτίου, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης της ευρωζώνης συμβάλλει η Γερμανία, η οποία αναδύεται από μια δυσμενή συνθήκη με επικεφαλής τον βιομηχανικό της τομέα. Η πιθανή έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο θα πρέπει επίσης να δώσει μια ώθηση.

Μετά τη συρρίκνωση στο δεύτερο μισό του 2023, η επέκταση του πρώτου τριμήνου ήρθε καθώς η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η ΕΚΤ βλέπει ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα εισοδήματα των νοικοκυριών ανακάμπτουν και η εξωτερική ζήτηση ενισχύεται, προβλέποντας ανάπτυξη 0,6% το 2024 και 1,5% το 2025.

Πράγματι, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν όντως ότι η οικονομία μπορεί να έχει γυρίσει σελίδα – ιδίως καθώς η Γερμανία ξεπερνά τα δικά της προβλήματα. Ωστόσο, οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως: Τον Απρίλιο σημειώθηκε απροσδόκητη πτώση του οικονομικού κλίματος.

Ο πληθωρισμός, εντωμεταξύ, πλησιάζει το 2%, με τους αξιωματούχους να είναι πιο σίγουροι ότι είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού – ανοίγοντας την πόρτα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος υποχώρησε στο 3,7% τον Απρίλιο μετά από πέντε μήνες που παρέμεινε αμετάβλητος στο 4%.

Οι δομικές πιέσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, μετριάστηκαν επίσης αυτόν τον μήνα – στο 2,7% από 2,9%, λίγο υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις