Τετάρτη, 31 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Fed: Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια τον Ιούλιο, ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση τους το φθινόπωρο

Fed: Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια τον Ιούλιο, ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση τους το φθινόπωρο

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ διατήρησαν αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη (31.07.2024) κατά την διάρκεια της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου.

Η Fed διατήρησε το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών, σε ένα εύρος 5,25%-5,5% για 12ο συνεχόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Το επιτόκιο αυτό δείχνει τι χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δανεισμό μίας ημέρας, ενώ θέτει και έναν οδηγό για μια σειρά από άλλα προϊόντα καταναλωτικού χρέους.

Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώνονται στο τι ακολουθεί με το κόστος δανεισμού, καθώς αναμένεται ευρέως από αναλυτές πως οι αξιωματούχοι της Fed θα μειώσουν το επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίασή τους, τον Σεπτέμβριο, με την ανακοίνωση της Τράπεζας να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς σημειώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πάλη κατά του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες στην ανακοίνωσή τους δεν παρείχαν προφανείς ενδείξεις ότι επίκειται μείωση, επιλέγοντας να διατηρήσουν μια γλώσσα που υποδηλώνει συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές συνθήκες, αν και με πρόοδο. Επανέλαβαν επίσης μια δήλωση ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος προτού να γίνουν μειώσεις των επιτοκίων.

«Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία», ανέφερε η δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς μετά τη συνεδρίαση, μια μικρή βελτίωση από προηγούμενες διατυπώσεις.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει κάπως αυξημένος», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε κάποια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό του 2%».

 

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις