Site icon NewsIT

Fed: Υποχωρεί η πίεση γύρω από την επόμενη μείωση επιτοκίων λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας

05.10.2024 | 11:11
Fed: Υποχωρεί η πίεση γύρω από την επόμενη μείωση επιτοκίων λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας

Seal of the Board of Governors of the United States Federal Reserve System. This version of the seal mostly dates from 1935.

Οι απροσδόκητα ενισχυμένες προσλήψεις τον Σεπτέμβριο απομάκρυναν την πίεση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μειώνοντας τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας και δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής περιθώριο να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια με πιο σταδιακό ρυθμό τους επόμενους μήνες.

Η έκθεση για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (04.10.2024) μείωσε σχεδόν αμέσως τις προσδοκίες των οικονομολόγων και των επενδυτών ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα εξέταζαν άλλη μια μεγάλη κίνηση τον Νοέμβριο, μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Bloomberg.

«Η σημερινή έκθεση θα πρέπει επίσης να διευκολύνει τη δουλειά της Fed», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co. στις ΗΠΑ Μάικλ Φερόλι, ο οποίος στο παρελθόν προέβλεπε άλλη μια υπερμεγέθη μείωση. «Προβλέπουμε τώρα μια πορεία περικοπών 25 μονάδων βάσης».

Ο οικονομολόγος της Bank of America, Aditya Bhave, άλλαξε επίσης την πρόβλεψη του για τον Νοέμβριο από μείωση μισής μονάδας σε μείωση ενός τετάρτου της μονάδας, ενώ η Yelena Shulyatyeva, ανώτερη οικονομολόγος της BNP Paribas στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αναμένει επίσης έναν «μετρημένο ρυθμό» μείωσης των επιτοκίων.

«Η σημαντική επιτάχυνση στις μισθοδοσίες του Σεπτεμβρίου και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, σε συνδυασμό με την ευρύτερη ισχύ των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της, «προσθέτουν σημάδια ανθεκτικότητας και ενισχύουν την υπόθεση της ήπιας προσγείωσης».

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις, ενώ οι προσλήψεις τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1%, ενώ η αύξηση των μισθών σε 12μηνη βάση ξεπέρασε εύκολα τον πληθωρισμό.

Όλα αυτά ήρθαν παράλληλα με την είδηση ότι οι λιμενεργάτες συμφώνησαν να τερματίσουν μια τριήμερη απεργία που είχε παραλύσει το εμπόριο στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στις ακτές του Κόλπου.

Η συνδυασμένη είδηση επαναφέρει, προς το παρόν, τη συζήτηση γύρω από την επόμενη κίνηση της Fed. Τα στοιχήματα στα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed κάνουν λόγο για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, σχεδόν 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι πριν από την έκθεση.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι προβλέψεις που εξέδωσαν οι αξιωματούχοι παράλληλα με την απόφαση για το επιτόκιο του Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν μειώσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, οι σχολιαστές εμφανίστηκαν γρήγορα την Παρασκευή με μια σειρά από ανταγωνιστικές προειδοποιήσεις. Ορισμένοι προέτρεψαν τη Fed να μην αντιδράσει υπερβολικά και να μην κάνει πίσω από περισσότερες περικοπές, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η Fed είχε μειώσει τα επιτόκια πολύ απότομα.

«Με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων θεώρησης, η περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ήταν ένα λάθος, αν και όχι μεγάλο», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, συχνός επικριτής της Fed τα τελευταία χρόνια.

Ο Drew Matus, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην MetLife Investment Management, δήλωσε ότι η έκθεση υποδηλώνει ότι η απόφαση του Νοεμβρίου θα «είναι μεταξύ 0 και 25, όχι 25 και 50».

«Απλώς πρέπει να επιβραδύνουν τον ρυθμό, διότι το τελευταίο πράγμα που μπορούν να αντέξουν είναι μια εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Matus.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version