Aπορρίπτει η Ουκρανία την προσφορά των ΗΠΑ να αποκτήσει δικαιώματα στα μισά αποθέματα ορυκτών της, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Κατά την επίσκεψή του στο προεδρικό γραφείο στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μπέσεντ έφερε ένα έγγραφο που ο Τραμπ ήθελε να υπογράψει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι πριν επιστρέψει ο Μπέσεντ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού αυτός και ο Ζελένσκι συζητήσουν ιδιωτικά τη συμφωνία για περίπου μία ώρα, ο Μπέσεντ την περιέγραψε ως «οικονομική συμφωνία» με το Κίεβο για «περισσότερη διαπλοκή των οικονομιών μας».
Η κυβέρνηση Τραμπ θα «σταθεί μέχρι το τέλος (σ.σ. με το Κίεβο) αυξάνοντας την οικονομική μας δέσμευση», η οποία θα «παρείχε μια μακροπρόθεσμη ασπίδα ασφαλείας για όλους τους Ουκρανούς» μόλις τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας, είπε ο Μπέσεντ.
«Όταν εξετάσαμε τις λεπτομέρειες, δεν υπήρχε τίποτα εκεί (σ.σ. σχετικά με τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ)», είπε ένας άλλος Ουκρανός αξιωματούχος στους FT.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερωτηθείς εάν ήταν μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία, ένας τρίτος Ουκρανός αξιωματούχος που γνωρίζει την πρόταση είπε ότι ήταν «μια συμφωνία Τραμπ».«Αυτή είναι η συμφωνία του Τραμπ», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι σκληρό».
Το κύριο μέλημα της Ουκρανίας είναι η έλλειψη σύνδεσης με ευρύτερες εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ρώτησαν πώς η συμφωνία θα συνεισέφερε στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας τους, αλλά τους είπαν μόνο ότι θα διασφάλιζε μια αμερικανική παρουσία στο ουκρανικό έδαφος – μια ασαφής απάντηση που άφησε βασικά ερωτήματα αναπάντητα, είπαν αυτοί οι άνθρωποι.
Ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι η απλή παρουσία Αμερικανών που προστατεύουν τις τοποθεσίες των κοιτασμάτων ορυκτών θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει τη Μόσχα.
Ένα άλλο σημείο που εμποδίζει τη συμφωνία των δύο πλευρών είναι η διευκρίνιση του εγγράφου ότι η Νέα Υόρκη θα είναι ο τόπος στον οποίο θα επιλύονται οι διαφορές σχετικά με τα δικαιώματα των ορυκτών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Πρόσωπο κοντά στον Ζελένσκι είπε ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μπρίτζετ Μπρινκ του παρουσίασε το έγγραφο που περιείχε την πρόταση λίγο πριν την άφιξη του Μπέσεντ στο Κίεβο, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Το Κίεβο δεν πίστευε ότι η πρόταση ήταν εκτελεστή βάσει του νόμου της Νέας Υόρκης, είπε το πρόσωπο.
Το έγγραφο που μοιράστηκε η Μπρινκ ήταν το ίδιο που ο Μπέσεντ έδωσε αργότερα στον Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρόσωπο. Είχε τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025». Στην ομάδα του Ζελένσκι είπαν ότι αναμενόταν να το υπογράψει την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του Μπέσεντ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Η Ουκρανία υποστηρίζει την ιδέα της ανταλλαγής ουκρανικών πόρων για μελλοντική ασφάλεια, δήλωσε το πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Ζελένσκι. Αλλά η πρόταση των ΗΠΑ αναφερόταν μόνο σε προηγούμενη βοήθεια, όχι μελλοντική, και μια επίσημη δεσμευτική διμερής διεθνής συμφωνία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, πρόσθεσαν.
Μετά τη συνάντησή τους, ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι θα εξετάσει την πρόταση, αλλά δεν θα υπογράψει τίποτα εκείνη τη στιγμή.
«Θα εξετάσουμε αυτό το έγγραφο και θα εργαστούμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες μας θα καταλήξουν σε συμφωνία. Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας εταίρος και δεσμευόμαστε να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε τότε ο Ζελένσκι. Ο Μπέσεντ είπε μετά τη συνάντηση ότι ο Τραμπ ήθελε να γίνει η συμφωνία.
«Πιστεύω ότι αυτό το έγγραφο είναι σημαντικό από την οπτική γωνία του Προέδρου Τραμπ για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης (σ.σ. με τη Ρωσία) το συντομότερο δυνατό», είπε. «Θα παράσχουμε εγγυήσεις αμερικανικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις μας».
Ο Ζελένσκι είπε ότι ήθελε να συζητήσει περαιτέρω την προοπτική μιας συμφωνίας για τα δικαιώματα των ορυκτών στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, η οποία πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, έκανε μια αντιπροσφορά την οποία συζήτησε επίσης με αμερικανούς νομοθέτες στο περιθώριο του φόρουμ.
Σε ομιλία του στο Μόναχο την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι η νομική του ομάδα θα εξετάσει το έγγραφο που παρουσίασε ο Μπέσεντ στο Κίεβο για να προσφέρει συμβουλές και να προτείνει πιθανές αλλαγές. Το περιέγραψε ως μνημόνιο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και όχι ως επίσημη συμφωνία ασφαλείας.
Ο Ζελένσκι δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία επειδή θέλει να εμπλακούν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών εθνών, στην εξόρυξη των ορυκτών, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συναντήσεις. «Δέχονται έντονη πίεση από τους Αμερικανούς για αυτό», είπε ο αξιωματούχος.
Η πρόταση των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με ένα «σχέδιο νίκης» που η ομάδα του Ζελένσκι έχει αναπτύξει από το περασμένο καλοκαίρι για να εμβαθύνει τους δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ επιτρέποντας στις ΗΠΑ πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Η Ουκρανία διαθέτει πολύτιμα ορυκτά που εκτιμάται ότι είναι αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, του τιτανίου και του γραφίτη, τα οποία είναι όλα ζωτικής σημασίας για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους πόρους βρίσκονται σε περιοχές που είτε βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή είτε κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, καθώς βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά της Ουκρανίας.