Site icon NewsIT

G20: Απόφαση για μεγαλύτερη φορολογία στις μεγάλες περιουσίες – Χαιρετίζουν ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

27.07.2024 | 09:02
G20: Απόφαση για μεγαλύτερη φορολογία στις μεγάλες περιουσίες – Χαιρετίζουν ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

G20 summit or meeting concept. Row from flags of members of G20 Group of Twenty and list of countries in a conference room. 3d illustration

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε χθες Παρασκευή (26.07.2024) τη θέση της G20 υπέρ της «φορολογικής δικαιοσύνης», κρίνοντας «επίκαιρη» και «ευπρόσδεκτη» την απόφαση τα κράτη μέλη της να «συνεργαστούν» για μεγαλύτερη φορολογία κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών.

«Το κοινό όραμα των υπουργών της G20 για την προοδευτική φορολογία είναι επίκαιρο και ευπρόσδεκτο, καθώς η ανάγκη να ανακτηθούν δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις σε πολλές χώρες», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της. Κατά την άποψή της, «η προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή των αποφάσεων αυτών».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, συνεχάρη τη βραζιλιάνικη Προεδρία της G20 για το επίτευγμα και τα μέλη της G20 για την επίτευξη συναίνεσης επί της απόφασης στο πνεύμα της χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικής διεθνούς φορολογικής συνεργασίας «για να γίνουν οι διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις πιο δίκαιες και να λειτουργούν καλύτερα».

Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να «συνεργαστούν» ώστε οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών να φορολογούνται περισσότερο, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να συμφωνήσουν στην επιβολή παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε χθες Παρασκευή κατά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών, στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Με «απόλυτο σεβασμό» στην «εθνική κυριαρχία σε φορολογικά ζητήματα», οι χώρες μέλη της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο συμφώνησαν «να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε» προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα με τις μεγαλύτερες περιουσίες θα συνεισφέρουν περισσότερο», στο πλαίσιο πιο «δίκαιων» φορολογικών συστημάτων και κοινωνιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Βραζιλία, η χώρα που ασκεί την προεδρία της G20.

Tags: ,

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version