Διεθνή

Gazprom: Προβλέψεις – σοκ σε μυστική έκθεση του Κρεμλίνου για το κόστος του πολέμου

Μια έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom (Ρωσία) δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τον ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου. Η εταιρεία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει από τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση που επικαλούνται οι Financial Times (FT).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εταιρεία θα εξάγει κατά μέσο όρο 50 έως 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη έως το 2035 – σχεδόν το 1/3 της ποσότητας που είχε πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους FT, η ανάλυση ανατέθηκε από τη διοίκηση της Gazprom.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυρώσεις της Δύσης πλήττουν τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου περισσότερο από ό,τι η Ρωσία παραδέχεται δημοσίως. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020 πριν από το 2035.

Οι συντάκτες της ανάλυσης συνοψίζουν τις συνέπειες σε 151 σελίδες: Η Gazprom στερείται σημαντικής τεχνολογίας, όπως οι τουρμπίνες που αντλούν το αέριο μέσω των αγωγών, ανταλλακτικά και μερικές φορές και την τεχνογνωσία για επισκευές. Το 75 % της τεχνολογίας προέρχεται επί του παρόντος ακόμη από τη Δύση.

Χωρίς νέες αγορές πωλήσεων, η Gazprom θα έχανε μεγάλο μέρος της σημασίας της. Αυτό συμβαίνει επειδή η εταιρεία κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της από το φυσικό αέριο που ρέει μέσω των αγωγών. Αλλά ακριβώς αυτό το φυσικό αέριο υπόκειται σε ισχυρές κυρώσεις από τη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είναι πιο δύσκολο να ανοίξει νέες αγορές πωλήσεων χωρίς κρατική βοήθεια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατασκευή ενός νέου αγωγού προς την Κίνα καθυστερεί. Το Πεκίνο θέλει να πληρώνει σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι οι δυτικές χώρες. Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι το έργο του αγωγού «Power of Siberia 2» μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ακύρωσης. Ακόμη και αν υλοποιηθεί μέχρι το 2030, όπως είχε προγραμματιστεί, μόνο 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από τον αγωγό κάθε χρόνο – σημαντικά λιγότερα από ό,τι προηγουμένως προς την Ευρώπη.

Μόνο πέρυσι, η Gazprom ανακοίνωσε ζημίες ύψους 629 δισ. ρουβλίων (6,6 δισ. ευρώ). Η εταιρεία εξαρτάται πλέον από την οικονομική στήριξη του Κρεμλίνου.

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεταφέρεται με πλοία και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν πράγματι αυξηθεί μετά τον πόλεμο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σε 98,8 έως 125,8 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2035- το 2020, η Ρωσία εξήγαγε 40,8 δισ. κυβικά μέτρα, αναφέρουν οι Financial Times από την ανάλυση. Ωστόσο, δεν είναι η Gazprom που θα επωφεληθεί από αυτό, αλλά κυρίως η ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Ορισμένα νησιά, στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, μπήκαν στον κατάλογο των δασμών Τραμπ, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λούτνικ 
Ο Χάουαρντ Λούτνικ
Ινδία-ΗΠΑ: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους
FILE PHOTO: India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting at The Ministry of Foreign Affairs in Paris France July 14, 2023.
ΗΠΑ: Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ένας σύμβουλος του Τραμπ
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, αρνείται ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων
The West Front of the U.S. Capitol building is pictured in Washington