Site icon NewsIT

Goldman Sachs: Άλμα έως και 20 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου αν χτυπηθεί το Ιράν

04.10.2024 | 13:45
Goldman Sachs: Άλμα έως και 20 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου αν χτυπηθεί το Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθούν έως και 20 δολάρια το βαρέλι αν η παραγωγή του Ιράν δεχθεί πλήγμα από το Ισραήλ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Την Τρίτη (1.10.2024), αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου Bren περισσότερο από 8 δολάρια, λόγω ανησυχιών, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει, πλήττοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν. «Εάν βλέπαμε μια συνεχόμενη πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα, τότε θα περιμέναμε και μια ώθηση στις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι», εκτίμησε ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs.

Παράλληλα, τόνισε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ+ δεν απαντούσε αυξάνοντας την παραγωγή αργού.

Το Ιράν, που είναι βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+, με ρόλο κλειδί στην αγορά πετρελαίου, παράγοντας σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σε περίπτωση που το Ισραήλ στοχεύσει τις υποδομές παραγωγής του Ιράν εκτιμάται ότι θα τεθεί υπό κίνδυνο περίπου το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιστάθμιζαν ορισμένες από τις απώλειες της ιρανικής παραγωγής οι αγορές θα έβλεπαν και πάλι αύξηση των τιμών, αλλά μικρότερη περί των 10 δολαρίων το βαρέλι.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version