Την έκδοση ενός ομολόγου ή ενός δανείου με στόχο να αποφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης στην Ουκρανία, «ρίχνουν στο τραπέζι» οι ΗΠΑ.
Άξονας του σχεδιασμού των ΗΠΑ είναι η ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. H νέα πρόταση των ΗΠΑ προτείνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου ή δανείου, με εγγύηση τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην ΕΕ.
Ο πόλεμος διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του χωρίς να διαφαίνεται σαφές το τέλος. Το Κίεβο χρειάζεται επιπλέον 34,45 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την άμυνά του το 2024.
Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πρόσφατα σε οικονομική στήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία έως το 2027, η πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προωθηθεί, επομένως οι δυτικοί αξιωματούχοι αναζητούν τη δημιουργία περισσότερων κεφαλαίων για την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 260 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχουν την ίδια προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην Ευρώπη για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Η Ουάσινγκτον είναι υπέρ της κατάσχεσης και της παράδοσης των κεφαλαίων στο Κίεβο για τη χρηματοδότηση της άμυνας και της ανοικοδόμησής του, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προκύπτουν μόνο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και να αποφύγουν τον κίνδυνο αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο, αντί να μεταφέρουν τους τόκους από τα ρωσικά αποθεματικά, που θα μπορούσαν να είναι κέρδη 3,85 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τους FT, οι ΗΠΑ έχουν μια νέα πρόταση, για το πώς τα κεφάλαια αυτά μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα με τη μορφή δανείου προς την Ουκρανία.
Η πρόταση των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει την προώθηση της παρούσας αξίας της μελλοντικής ροής τόκων των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω ομολόγου είτε μέσω δανείου.
Η έκδοση ομολόγου ή δανείου έναντι των μελλοντικών κερδών των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 30-40 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα μελλοντικά επιτόκια.
Το ερώτημα παραμένει, όπως σημειώνουν επίσης αξιωματούχοι της ΕΕ στους FT, τι θα συνέβαινε με ένα ομόλογο που θα ήταν εξασφαλισμένο έναντι πληρωμών 10 ετών τόκων από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, εάν ο πόλεμος τελείωνε νωρίτερα και τα περιουσιακά αυτά στοιχεία παραδίδονταν πίσω στη Μόσχα.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι ότι τα κράτη της G7 θα στήριζαν το ομόλογο με κρατική εγγύηση, αναφέρουν αξιωματούχοι, που επικαλείται το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με συνομιλίες για την επείγουσα αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 20 δισ. δολαρίων (ή 18,77 δισ. ευρώ) που οφείλει σε ιδιώτες επενδυτές.
Η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα στις εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και οι ΗΠΑ αναμένουν απόφαση στην ετήσια σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 τον Ιούνιο.