Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

HΠΑ: Στο 3,3% ο πληθωρισμός το Μάιο

HΠΑ: Στο 3,3% ο πληθωρισμός το Μάιο

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μετά την άνοδό του κατά 0,3% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα (12.6.2024) το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών στις ΗΠΑ, ο δείκτης όλων των στοιχείων αυξήθηκε κατά 3,3% πριν από την εποχική προσαρμογή. Αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τη μείωση της βενζίνης, ο δείκτης για τη στέγαση αυξήθηκε τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 0,4% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάιο. Ο δείκτης για τα τρόφιμα εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο δείκτης των τροφίμων στο σπίτι παρέμεινε αμετάβλητος. Ο δείκτης ενέργειας μειώθηκε κατά 2,0% κατά τη διάρκεια του μήνα, με αιχμή τη μείωση του δείκτη της βενζίνης κατά 3,6%.

Ο δείκτης για όλα τα είδη πλην των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάιο, μετά από αύξηση 0,3% τον τον προηγούμενο μήνα. Οι δείκτες που αυξήθηκαν τον Μάιο περιλαμβάνουν τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και η εκπαίδευση. Οι δείκτες για τα αεροπορικά εισιτήρια, τα νέα οχήματα, την επικοινωνία, την αναψυχή και την ένδυση ήταν μεταξύ εκείνων που μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ο δείκτης όλων των ειδών αυξήθηκε κατά 3,3% για τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάιο, μια μικρότερη αύξηση από τον 3,4% για τους 12 μήνες τον Απρίλιο. Ο δείκτης όλων των ειδών πλην των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% τους τελευταίους 12 μήνες. Ο δείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,7% για τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάιο. Ο δείκτης Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 2,1% το τελευταίο έτος. 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις