Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, προειδοποίησε ότι οι επαπειλούμενοι εμπορικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την οικονομία της Γερμανίας.
«Εάν τα σχέδια για τους δασμούς εφαρμοστούν, θα μπορούσε να μας κοστίσει 1% της οικονομικής παραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank στην εφημερίδα Die Zeit. «Αυτό είναι πολύ οδυνηρό αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομία μας δεν θα αναπτυχθεί καθόλου φέτος και πιθανώς λιγότερο από 1% το επόμενο έτος, ακόμη και πριν από ένα αμερικανικό σχέδιο δασμών. Εάν πράγματι επιβληθούν οι νέες εισφορές, θα μπορούσαμε να διολισθήσουμε ακόμη και σε αρνητικό έδαφος», πρόσθεσε ο κ. Νάγκελ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας έριξαν μελανό φως στις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ενδέχεται να φέρει και μια προστατευτική στροφή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς 60% στην Κίνα και έως 20% σε όλους τους άλλους – το μεγαλύτερο εμπορικό σοκ μετά τον νόμο Smoot-Hawley που βάθυνε τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Η κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης και οι πρόωρες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου έχουν δημιουργήσει πρόσθετη αβεβαιότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νάγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την πολιτική του Βερολίνου, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη ανάγκη για δράση» και ότι οι πολιτικοί πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Ερωτηθείς σχετικά με τη νομισματική πολιτική, ο Νάγκελ απέρριψε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθυστερεί πολύ να μειώσει τα επιτόκια και τόνισε ότι «εξακολουθούν να είναι αισθητές οι πιέσεις στις τιμές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στους μισθούς στον τομέα των υπηρεσιών».
«Αυτή η πίεση των τιμών καλύπτεται από την πτώση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε.
Ο Νάγκελ έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον πληθωρισμό «άπληστο θηρίο», αλλά αναγνώρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Zeit ότι αυτός είναι πλέον «υπό έλεγχο και πάλι».
«Ως κεντρικός τραπεζίτης, δεν τελειώνεις ποτέ τη δουλειά σου», είπε. «Το κόλπο είναι να διασφαλίσεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% μακροπρόθεσμα».