Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν συντάξει πρόταση για την επιβολή δασμών περίπου 20% στις περισσότερες εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές της Washington Post, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για την πιο επιθετική αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος εδώ και δεκαετίες.
Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να προκαλέσει κύματα σοκ στο χρηματιστήριο και την παγκόσμια οικονομία. Υποθέτοντας ότι οι μόνιμοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ το τρέχον τρίμηνο και θα προκαλέσουν ισχυρά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η οικονομία θα πέσει σχεδόν αμέσως σε ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, στέλνοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από το 7%, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s, ο οποίος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως το χειρότερο σενάριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές στο τραπέζι και ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Το βράδυ της Δευτέρας (31.3.2025), ο Τραμπ πρότεινε επανειλημμένα ότι οι δασμοί θα είναι «αμοιβαίοι» – σε άμεση αναλογία με εκείνους που επιβάλλουν οι ξένες χώρες στις αμερικανικές εξαγωγές – και ανέφερε ότι πολλές χώρες δεν θα συμπεριληφθούν στους εισαγωγικούς δασμούς. Αυτό θα αποτελούσε πιθανώς μια λιγότερο δραστική ενέργεια από έναν ενιαίο καθολικό δασμό.
Η κυβέρνηση έχει εδώ και εβδομάδες αναπτύξει εκτεταμένο σχεδιασμό για την ανακοίνωση νέων δασμών την Τετάρτη (2.4.2025), την οποία ο πρόεδρος έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης». Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν χλευάσει τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες δυσμενείς προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες όταν ο Τραμπ επέβαλε πιο μετριοπαθείς δασμούς κατά την πρώτη του θητεία.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την εξισορρόπηση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, πλήττοντας τις βιομηχανίες σε όλη τη χώρα. «Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δασμών που θα ανατρέψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έχουν κατακλέψει αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Το κάνει αυτό προς το συμφέρον του Αμερικανού εργαζόμενου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και παραμένει ασαφές ποιους ακριβώς δασμούς θα εγκρίνει ο Τραμπ, η κλίμακα των δασμών που εξετάζονται αντανακλά τις φιλοδοξίες του προέδρου να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη. Μια επιλογή θα αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε προϊόντα από σχεδόν κάθε χώρα, απορρίπτοντας πιο στοχευμένες προσεγγίσεις που έχουν περιγραφεί δημοσίως τις τελευταίες ημέρες από ορισμένους από τους ανώτερους συμβούλους του Τραμπ. Επικαλείται ως νομική αιτιολόγηση την Πράξη του 1977 για τις Διεθνείς Οικονομικές Δυνάμεις Έκτακτης Ανάγκης, η οποία παρέχει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες για τη ρύθμιση των διεθνών συναλλαγών, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι, σε συνδυασμό με πρόσθετους δασμούς σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων, θα συγκεντρώσει περισσότερα από 6 τρισ. δολάρια σε νέα ομοσπονδιακά έσοδα και θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων εδώ και δεκαετίες.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν επίσης τη χρήση αυτών των εσόδων για τη χρηματοδότηση μιας επιστροφής φόρου ή μιας πληρωμής μερίσματος στους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά ο σχεδιασμός γύρω από ένα τέτοιο μέτρο είναι εξαιρετικά προκαταρκτικός, είπαν οι πηγές.
Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί επίσης να εξετάζει μια διαταγή που θα εφαρμόζει διαφορετικό δασμολογικό συντελεστή σε μεμονωμένες χώρες, είπαν οι άνθρωποι. Ο Τραμπ χθες Δευτέρα φάνηκε να επιστρέφει σε αυτή την προσέγγιση, λέγοντας: «Ό,τι μας χρεώνουν, θα τους χρεώνουμε κι εμείς». Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει για το θέμα αυτό.