Κλιμακώνεται η οικονομική κρίση στη χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις όχι μόνο στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή και γενικότερα στον αραβικό κόσμο, όπως η Αίγυπτος, η οποία αύξησε χθες (07.02.24) τον κατώτατο μισθό για τους κρατικούς υπαλλήλους κατά 50%, επιδιώκοντας να απαλύνει την κρίση του κόστους ζωής στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Η Αίγυπτος, είναι πιθανόν να ετοιμάζεται για άλλη μια δραματική υποτίμηση του νομίσματος, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας εξαντλητικής διετούς οικονομικής κρίσης που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές καταναλωτή και ανάγκασε τις αρχές να αναζητήσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα πακέτο διάσωσης υπό την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Οι αρχές ανεβάζουν το συνολικό κόστος του κοινωνικού προγράμματος στα 180 δισεκατομμύρια λίρες, χωρίς να δίνουν χρονοδιάγραμμα.
Μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ εξαρτάται πιθανότατα από την υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου για τέταρτη φορά από τις αρχές του 2022. Η λίρα έχει παραμείνει σταθερά στα 30,9 δολάρια ανά δολάριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους, αν και διαπραγματεύεται κοντά στα 60 δολάρια στην τοπική μαύρη αγορά, υπογραμμίζοντας τη χρόνια έλλειψη συναλλάγματος.
Μια άλλη υποτίμηση κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος μόλις πρόσφατα άρχισε να υποχωρεί μετά το ρεκόρ του 38% στα μέσα του 2023.
Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προειδοποίησε τον Ιούνιο για την επιβάρυνση που προκαλούσαν οι αυξήσεις των τιμών λόγω των υποτιμήσεων στον αιγυπτιακό πληθυσμό των 105 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Αίγυπτος θα υποτιμήσει εκ νέου τη λίρα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Αλλά ο ακριβής χρόνος είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, όπως και το μέγεθος της πιθανής πτώσης. Οι αναλυτές της Societe Generale προέβλεψαν πρόσφατα ότι η λίρα μπορεί να πέσει στα 40 – 45 ανά δολάριο.