Τετάρτη, 14 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ανακάμπτουν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας από χαμηλό 11 μηνών

Ανακάμπτουν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας από χαμηλό 11 μηνών
Φωτογραφία: Reuters

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, αν και ωφελούν λίγο τους εξαγωγείς της χώρας λόγω της πτώσης των τιμών των βαρελιών.

Οι μέσες τιμές στις εξαγωγές πετρελαίου τεσσάρων εβδομάδων της Ρωσίας είχαν τη δεύτερη συνεχόμενη αύξησή τους, ανακάμπτοντας αργά από την πτώση που τις οδήγησε σε χαμηλό έντεκα μηνών στα τέλη Ιουλίου. Η ακαθάριστη αξία των εν λόγω εξαγωγών ήταν ελάχιστα μεταβαλλόμενη στα 1,58 δισ. δολάρια την εβδομάδα.

Η αύξηση των εξαγωγών σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων έρχεται μετά τα ξεχωριστά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας στη Μόσχα και των δευτερογενών πηγών του ΟΠΕΚ που έδειξαν ότι η Ρωσία άντλησε και πάλι τον Ιούλιο πάνω από τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+, παρόλο που η παραγωγή μειώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η υπερπαραγωγή ανήλθε σε 67.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ η έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η ρωσική παραγωγή ήταν 111.000 βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από ό,τι είχε υποσχεθεί τον περασμένο μήνα. 

Εν τω μεταξύ, η λειτουργία των διυλιστηρίων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν κατά μέσο όρο 5,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένη κατά σχεδόν 61.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Ιουλίου. Εάν ο ρυθμός επεξεργασίας διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, αυτό θα σημαίνει ότι τα εγχώρια εργοστάσια χρησιμοποίησαν την μεγαλύτερη χρήση αργού από τον Δεκέμβριο – τον μήνα πριν η Ουκρανία εντείνει τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα διυλιστήρια της Ρωσίας.

Μια επίθεση στις 22 Ιουλίου προκάλεσε πυρκαγιά στο διυλιστήριο Tuapse της Rosneft, αλλά δεν εμπόδισε τη λειτουργία του εργοστασίου.

Οι αποστολές αργού πετρελαίου Urals από λιμάνια στις ακτές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 τον περασμένο μήνα, ενώ ένα ρεκόρ 39 δεξαμενόπλοιων παρέλαβε βαρέλια από το λιμάνι Κοζμίνο του Ειρηνικού, εδραιώνοντας τη θέση της ανατολικής εξόδου ως του σημαντικότερου τερματικού σταθμού εξαγωγής αργού πετρελαίου της Ρωσίας.

Η πρόσφατα ολοκληρωμένη επέκταση του σταθμού άντλησης πετρελαίου του Ατσίνσκ στην ανατολική Σιβηρία θα επιτρέψει στη Ρωσία να εκτρέψει άλλους 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως -που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα- από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας στο Κοζμίνο. 

Ο μέσος όρος των εξαγωγών τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως σε υψηλό πέντε εβδομάδων, στα 3,19 εκατομμύρια, την περίοδο έως τις 11 Αυγούστου, μετά από αύξηση 130.000 βαρελιών ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα. Παραμένουν ωστόσο περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από το υψηλό τους τον Απρίλιο. Οι ροές μειώθηκαν ελαφρώς σε εβδομαδιαία βάση.

Η Ρωσία συνεχίζει να θέτει και πάλι σε λειτουργία μερικά από τα δεξαμενόπλοια που επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το Belgorod, το οποίο είχε ήδη στείλει ένα φορτίο ενώ βρισκόταν υπό αμερικανικές κυρώσεις, ανέλαβε ένα δεύτερο φορτίο στο Νοβοροσίσκ στις αρχές Αυγούστου.

Το Bratsk, έδεσε στο λιμάνι για να φορτώσει την Τρίτη.

Τα προηγούμενα φορτία τους μεταφέρθηκαν στο υπερδεξαμενόπλοιο Oxis στον Κόλπο του Ομάν και τώρα βρίσκονται ανοιχτά του κινεζικού λιμανιού του Νταλιάν.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις