Αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου έχουν οι χθεσινές (30.3.25) απειλές ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για «δευτερεύοντες δασμούς» αγοραστές ρωσικού πετρελαίου εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, προσθέτοντας αργότερα ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θα πάρει πίσω τον λόγο του».
Η απειλή αυτή, ενδεχόμενη υλοποίηση της οποίας θα έπληττε την Κίνα και την Ινδία (οι οποίοι αποτελούν μεγάλους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου) οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και του χρυσού. Σε σχόλια που μετέδωσε το NBC News, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «τσαντισμένος» και «πολύ θυμωμένος» με τον Πούτιν επειδή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως διαπραγματευτικού εταίρου και, για αυτό το λόγο, απείλησε με περιορισμούς σε «όλο το πετρέλαιο που βγαίνει από τη Ρωσία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε στη συνέχεια να μετριάζει τις παρατηρήσεις του σχετικά με πιθανές κυρώσεις ή άλλα μέτρα όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στο Air Force One, υποδηλώνοντας κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης και ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου να περιορίσουν τα πρώτα κέρδη στην Ασία.
«Σίγουρα δεν θα ήθελα να επιβάλω δευτερογενείς δασμούς στη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι “απογοητευμένος” με ορισμένα από τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν για τον Ζελένσκι. «Υποτίθεται ότι κάνει μια συμφωνία μαζί του, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Οπότε δεν ήμουν ευχαριστημένος με αυτό. Αλλά πιστεύω ότι θα είναι καλός».
Παράλληλα, ο Τραμπ διατήρησε την πίεση στον Ζελένσκι να συμφωνήσει σε ένα πακέτο που θα δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους πόρους της Ουκρανίας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και αν το κάνει αυτό, θα έχει κάποια προβλήματα – μεγάλα, μεγάλα προβλήματα», δήλωσε ο Τραμπ. «Αν θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, έχει μεγάλα προβλήματα».
Η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια τιμωρίας των αγορών ρωσικών προμηθειών θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου και τυχόν διαταραχές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι απειλές Tραμπ χθες σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή τόνου για την Ουάσινγκτον και αντανακλούν μια αυξανόμενη απογοήτευση στην κυβέρνηση Τραμπ.
Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν, η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες έχουν γίνει οι βασικοί αγοραστές ρωσικών βαρελιών με έκπτωση μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερη πίεση. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού σημείωσαν υψηλό πέντε μηνών τον Μάρτιο και οι αμερικανικές κυρώσεις στον στόλο των πετρελαιοφόρων της Ρωσίας δείχνουν σημάδια αποδυνάμωσης.
Απειλές στην Τεχεράνη
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τιμωρήσει την Τεχεράνη με απροσδιόριστους «δευτερεύοντες δασμούς» και διατύπωσε την απειλή ότι θα βομβαρδίσει το Ιράν μέχρι να υπογράψει συμφωνία που θα αποκηρύσσει τα πυρηνικά όπλα.
«Αν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί», ανέφερε ο Τραμπ, σύμφωνα με το NBC.
Το Ιράν είπε στον Τραμπ σε απάντηση του ανοίγματός του ότι δεν πρόκειται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνησή του, αν και η έμμεση επικοινωνία με τις ΗΠΑ παραμένει μια πιθανότητα, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.
Οι απειλές του Τραμπ «θα πρέπει να δουν τις τιμές να αντιδρούν πιο έντονα, λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες που κινδυνεύουν», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. «Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαταραχές της προσφοράς, μόνο απειλές, και στο παρελθόν χρειάστηκαν πραγματικές διαταραχές για να κινηθούν οι τιμές υψηλότερα σε διαρκή βάση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν σήμερα (31.3.25) και ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ – αλλά και οι τιμές και των εμπορευμάτων «μαζεύτηκαν» καθώς ο Τραμπ μετρίασε τις απειλές του. Στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία, το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent διολίσθησε προς τα 72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 69 δολάρια.
«Εάν ο Τραμπ εννοεί σοβαρά να τιμωρήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις πετρελαίου, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει και να επιβάλει κυρώσεις σε πλοία, ασφαλιστές και αγοραστές», δήλωσε ο Gao Jian, αναλυτής της Qisheng Futures Co.
«Αλλά το εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας είναι μεγάλης κλίμακας, πρέπει να αξιολογήσει και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά», σημείωσε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα ως το επόμενο στάδιο των προσπαθειών του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, μετά την αποδοχή της διακοπής για 30 ημέρες των χτυπημάτων στις ενεργειακές υποδομές.
Ενώ η Ουκρανία δήλωσε ότι θα τηρήσει άμεσα την εκεχειρία, το Κρεμλίνο απαίτησε την άρση των κυρώσεων στη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα ή RSHB και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπλέκονται στο εξωτερικό εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να εφευρίσκει μια νέα οικονομική κρατική τακτική, απειλώντας με δευτερογενείς δασμούς τις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, ώστε να πνίξει το εμπόριο πετρελαίου της με άλλα έθνη.
Η απειλή, η οποία επιβεβαιώθηκε σε εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, ανέφερε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δασμούς 25% στο εμπόριο με τις ΗΠΑ εάν αγοράσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται ήδη υπό βαριές αμερικανικές κυρώσεις. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση στη Βενεζουέλα για τις «δεκάδες χιλιάδες υψηλού επιπέδου, και άλλους, εγκληματίες» που ο Τραμπ δήλωσε ότι η Βενεζουέλα έχει στείλει στις ΗΠΑ.