Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις από τις ανακοινώσεις των δασμών των ΗΠΑ θα επιβαρύνουν πιθανώς τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη και δεν θα δημιουργήσουν νέα έξαρση του πληθωρισμού.
Ο γερακίσιος Αυστριακός πολιτικός δήλωσε επίσης ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την κατάσταση σημαίνει ότι οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια είναι «εντελώς ανοιχτές». «Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε», δήλωσε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ. «Αλλά συμφωνώ με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ ότι μέχρι στιγμής, ο καθαρός αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις για τους δασμούς των ΗΠΑ φαίνεται να είναι μάλλον αποπληθωριστικός παρά πληθωριστικός».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά από επτά μειώσεις από τον περασμένο Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που σκέφτονται πού να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού στη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουν παράγοντες όπως η επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, το ισχυρότερο ευρώ και το πώς θα εξελιχθούν οι δασμοί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι έμποροι προσέθεσαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τα πιο ήπια σχόλια του Χόλτσμαν, τιμολογώντας πλήρως μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου. Τα swaps υπονοούν 65 μονάδες βάσης χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι δύο ακόμη μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι πλήρως τιμολογημένες και υπάρχει 60% πιθανότητα για μια τρίτη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναστείλει ορισμένους από τους δασμούς του για τρεις μήνες, προκειμένου να επιτρέψει συνομιλίες με τους εμπορικούς εταίρους. Αλλά ακόμη και αν αυτές οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα πιο ήπιο αποτέλεσμα, ο Χόλτσμαν προειδοποίησε για μόνιμη ζημία στην οικονομία. «Η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι ΗΠΑ θα παραμείνει και μετά την περίοδο των 90 ημερών», δήλωσε. «Θα υπάρξουν σημάδια στην οικονομία, ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν και πάλι».
Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ θα βασιστεί σε μια νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων για να καθορίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Αλλά η παραγωγή τους αποτελεί πρόκληση στο σημερινό περιβάλλον, προειδοποίησε ο Χόλτσμαν. «Οι προβλέψεις του Ιουνίου θα υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα, επειδή δεν είναι σαφές σε ποιες υποθέσεις θα βασιστούν», είπε. «Και τα μοντέλα μας δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν ένα εμπορικό σοκ τέτοιου μεγέθους, επειδή δεν είχαμε τέτοιο σοκ για μεγάλο χρονικό διάστημα».