Site icon NewsIT

Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγκάζει τους πολίτες να χρησιμοποιούν δολάρια για τα καθημερινά τους έξοδα

02.10.2024 | 18:21
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγκάζει τους πολίτες να χρησιμοποιούν δολάρια για τα καθημερινά τους έξοδα

Argentina's President Javier Milei gestures onstage during a rally to launch his party, La Libertad Avanza, nationally, in Buenos Aires, Argentina September 28, 2024. REUTERS/Matias Baglietto

Ο Χαβιέρ Μιλέι φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το όραμά του για μια ξαφνική, επίσημη δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, και αντ’ αυτού προκρίνει μία άλλη στρατηγική.

Ο Μιλέι, ο οποίος πρότεινε την ανατίναξη των μηχανών εκτύπωσης πέσο της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της περσινής προεδρικής εκστρατείας στην Αργεντινή, δεν μιλάει πλέον γι’ αυτό. Αντ’ αυτού, θέλει οι συμπατριώτες του να κάνουν τη δουλειά γι’ αυτόν.

Η τρέχουσα προσέγγιση – που ονομάστηκε «ενδογενής δολαριοποίηση» – συνεπάγεται τον περιορισμό της προσφοράς πέσος, αναγκάζοντας τους Αργεντινούς να χρησιμοποιούν τα δολάριά τους για να πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό υποτίθεται ότι θα αυξήσει την ποσότητα των δολαρίων που κυκλοφορούν και θα μειώσει την εξάρτηση από το πέσο, το οποίο έχει χάσει το 62% της αξίας του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μιλέι.

«Στόχος μας είναι να επανομισματοποιήσουμε την οικονομία, τόσο σε πέσο όσο και σε δολάρια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, σε ομιλία του στις 20 Σεπτεμβρίου. «Θέλουμε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα δολάριά τους, διότι αυτό επαναδραστηριοποιεί την οικονομία, δημιουργεί περισσότερα έσοδα και μας επιτρέπει να μειώσουμε τους φόρους».

Σούπερ μάρκετ, κατασκευαστές, ακόμη και μπαρ έχουν αρχίσει να δέχονται πληρωμές σε δολάρια, ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αναπτύσσουν μεθόδους πληρωμών με το αμερικανικό νόμισμα. «Η δολαριοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», λέει ο Εμιλιάνο Μερέντα, στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Win Securities. «Η κυβέρνηση δολαριοποιεί την οικονομία χωρίς οι περισσότεροι άνθρωποι να το συνειδητοποιούν. Κάθε βήμα που κάνει αποσκοπεί στο να εισέλθουν δολάρια στην επίσημη οικονομία».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version