Διεθνή

Δασμούς 104% στην Κίνα από τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος οδηγεί τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο σε πρωτοφανή επίπεδα

Δασμούς – σοκ ύψους 104% θα επιβάλει από απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή στις 7 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος πολλών κινεζικών προϊόντων, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει προηγούμενους δασμούς που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της κρίσης της φαιντανύλης, τους αμοιβαίους δασμούς του, καθώς και ένα πρόσθετο αντίποινο που ανακοίνωσε ο Τραμπ αφού το Πεκίνο δήλωσε ότι θα φορολογήσει τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως οι δασμοί που ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ειδάλλως θα επανερχόταν με νέους δασμούς.

Έτσι, η απάντηση της Κίνας στις εξαγγελίες της Ημέρας της Απελευθέρωσης για σαρωτικούς αμοιβαίους δασμούς, με εισφορές κατά των ΗΠΑ ύψους 34%, επέφερε την νέα αντίδραση του Λευκού Οίκου που οδηγεί τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο σε νέα επίπεδα. 

Οι νέοι δασμοί σημαίνουν πως το κόστος των κινεζικών εισαγωγών πρόκειται να διπλασιαστεί σε λιγότερο από 12 ώρες, ρίχνοντας στα Τάρταρα το κλίμα στη Wall Street μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμη και αν υπάρχει η προοπτική συμφωνιών με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η Κίνα παραμένει μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την οικονομία των ΗΠΑ. Πέρυσι, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 582 δισ. δολάρια. Η Ιαπωνία ήταν στα 228 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Κορέα στα 197 δισ. δολάρια. 

Η Κίνα ήταν η νούμερο 2 πηγή εισαγωγών για τις ΗΠΑ πέρυσι, μετά το Μεξικό, στα περίπου 439 δισ. δολάρια. 

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι πραγματικά ανυπολόγιστες, όχι μόνο για τις εθνικές οικονομίες αλλά και για τις επιχειρήσεις ξεχωριστά. Πέραν από την βουτιά που προκαλείται στις αγορές, αναλυτές υπολογίζουν πως εάν, για παράδειγμα, η Apple μετέφερε την παραγωγή των iPhones στις ΗΠΑ, θα αύξανε σημαντικά την τιμή – σε ποσοστό άνω των 3.000 δολαρίων ανά τηλέφωνο – και ότι η μετακίνηση ακόμη και του 10% της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple στις ΗΠΑ θα έπαιρνε τουλάχιστον τρία χρόνια και θα κόστιζε 30 δισ. δολάρια. 

Οι αγορές μπροστά στο «όργιο» δασμών από τον Λευκό Οίκο αντιδρούν. Το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, τα οποία αποτελούν παραδοσιακά καταφύγια για τους traders συναλλάγματος έχουν άνοδο άνω του 1% σε σχέση με το δολάριο – το γεν στα 146,25 ανά δολάριο και το φράγκο στο επίπεδο των 0,8500. Ο δείκτης του Bloomberg για το δολάριο, εν τω μεταξύ, υποχωρεί κατά 0,2% και εξακολουθεί να πιέζεται παράλληλα με τις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου.

Άσκηση πίεσης για διαπραγματεύσεις;

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο την Τρίτη (08.04.2025) ότι οι δασμοί του Τραμπ «θα τεθούν σε ισχύ» και «το συνδυάζουμε με άμεσες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας».

«Αν έχετε μια καλύτερη ιδέα για να επιτύχουμε αμοιβαιότητα και να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα, θέλουμε να μιλήσουμε μαζί σας. Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί σας. Και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Γκριρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας «για το τεράστιο και μη βιώσιμο πλεόνασμα, τους δασμούς, τη ναυπηγική βιομηχανία» και τη «μεγάλης κλίμακας αγορά» αμερικανικού υγρού φυσικού αερίου. Συζήτησε επίσης «την κοινοπραξία τους σε έναν αγωγό στην Αλάσκα και την πληρωμή για τη μεγάλη στρατιωτική προστασία που παρέχουμε στη Νότια Κορέα».

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε νωρίτερα ότι «η Ιαπωνία θα λάβει προτεραιότητα» σε μια μακρά σειρά κρατών που επιδιώκουν να πείσουν τον Τραμπ να αναστείλει τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς του, επαινώντας το Τόκιο που απέφυγε να προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ. Ο Τραμπ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία για να κανονίσουν συνομιλίες, με τον Ιάπωνα ηγέτη να προτρέπει τον πρόεδρο να επανεξετάσει την προσέγγισή του. Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε δώσει σαφείς οδηγίες στην ομάδα του για την αλληλουχία των συνομιλιών με φιλικά έθνη πριν από άλλους που επιδιώκουν μια συμφωνία. «Ο πρόεδρος θα αποφασίσει πότε και αν θα μιλήσει με την Κίνα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει την οδηγία να δώσουμε προτεραιότητα στους συμμάχους μας και τους εμπορικούς μας εταίρους, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα», δήλωσε ο Χάσετ σε συνέντευξή του στο Fox News. 

Αντιδράσεις έχουν αρχίσει να έρχονται και από την Ευρώπη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη σχέση της με την Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής που προκάλεσε η κίνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτό που κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να αναθεωρήσει την προθυμία της να βρει άλλους νέους εταίρους και να ανοίξει νέες αγορές», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνομιλία με δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Βιετνάμ για τριήμερη επίσκεψη. «Η κατάσταση με τις ΗΠΑ σημαίνει ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούν, και αυτό περιλαμβάνει την Ευρώπη που αλλάζει τη θέση της απέναντι στην Κίνα, αλλά και την Κίνα απέναντι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.  

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα