Site icon NewsIT

«Διαστημική» κόντρα Γερμανίας – Κομισιόν για το «υπέρογκο» κόστος του δικτύου Iris2

29.04.2024 | 15:02
«Διαστημική» κόντρα Γερμανίας – Κομισιόν για το «υπέρογκο» κόστος του δικτύου Iris2

Earth planet at night into the dark. Cities light. Earth in deep space with stars. Planet sphere. Elements of this image furnished by NASA (url: https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/79000/79765/dnb_land_ocean_ice.2012.3600x1800.jpg)

Μια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της Γερμανίας και της Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο το σημαντικότερο διαστημικό έργο της Ευρώπης.

Ο λόγος την κατασκευή του δορυφορικού δικτύου Iris2, το οποίο προορίζεται να παρέχει στην ήπειρο συνδέσεις στο Διαδίκτυο και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο αμερικανικό σύστημα Starlink. Σε επιστολή του προς τον Γάλλο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς (σ.σ. της Κομισιόν) της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ διαμαρτύρεται για το «υπέρογκο» κόστος του έργου.

Το έναυσμα είναι η εκτιμώμενη τιμή, η οποία έχει πλέον γίνει γνωστή: Σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 40% περισσότερο από το προγραμματισμένο.

Στην άγνωστη μέχρι στιγμής επιστολή, η οποία εστάλη τον Μάρτιο και είναι αποκλειστικά στη διάθεση της Handelsblatt, ο Habeck ζητά την επανεκκίνηση του έργου κύρους: «Διακυβεύονται πάρα πολλά για να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις με υψηλούς κινδύνους και τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το Iris2 και το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ». Η διαδικασία για τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν μισο – έτοιμη. 

Η επιστολή του Χάμπεκ προκάλεσε οργή στην Κομισιόν – ακόμη και αν στο μεταξύ έχουν ήδη υπάρξει προσεγγίσεις. Στους κύκλους της Κομισιόν λέγεται ότι ο τόνος ήταν «απροσδόκητα άμεσος» για έναν υπουργό.

Η Κομισιόν δεν σχολιάζει επίσημα την επιστολή, αλλά σε μερικούς κύκλους, η επιστολή εκλαμβάνεται ως «προσπάθεια από το χώρο του γερμανικού βιομηχανικού λόμπι» για «επιρροή συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις» την οποία η γερμανική πλευρά πλευρά απορρίπτει επίσημα. Οι γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν ελάχιστα στην ανάπτυξη του Iris2.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version