Διεθνή

Διεθνείς αγορές: Σταμάτησε η κατρακύλα, παραμένουν οι δασμοί και η σύγχυση για τις προθέσεις Τραμπ

«Μπορεί να υπάρξουν μόνιμοι δασμοί και μπορεί επίσης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχουν πράγματα που χρειαζόμαστε πέρα από τους δασμούς», δήλωσε ο Τραμπ

Μπορεί χθες (7.4.25) να σταμάτησε η κατρακύλα στις αμερικανικές αγορές και σήμερα (8.4.25) στις ασιατικές (αλλά και στα σημερινά futures του Dow Jones, του S&P και του Nasdaq), αλλά οι δασμοί… παραμένουν και θα ισχύσουν από αύριο (9.4.25), μαζί και το χάος που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η κατρακύλα χθες σταμάτησε λόγω των δηλώσεων, τις οποίες έκανε ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ, οι οποίες ερμηνεύτηκαν από την αγορά ως σενάριο αναστολής της επιβολής των δασμών για 90 μέρες (δηλαδή 3 μήνες), αν και αυτή η ερμηνεία διαψεύστηκε επίσημα.

Αν και αυτό το θετικό για την αγορά σενάριο διαψεύστηκε (από τον ίδιο τον Τραμπ), ήλθαν άλλες δηλώσεις επίσημες, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα το Λουξεμβούργο, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών εμπορίου, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ συζητά με τις ΗΠΑ  αμοιβαίους μηδενικούς δασμούς στο εμπόριο προϊόντων με τις ΗΠΑ.

Απειλές Τραμπ για αύξηση δασμών στην Κίνα

Το διαφαινόμενο θετικό κλίμα, διαλύθηκε λίγο αργότερα -χωρίς όμως να οδηγήσει σε επιστροφή σε αρνητικά πρόσημα τις αμερικανικές αγορές – όταν  διέρρευσαν πληροφορίες περί δασμών 25% από πλευράς  ΕΕ από τα μέσα του ερχόμενου Μάιου σε συγκεκριμένα αμερικανικά και άλλο ένα πακέτο το Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ απείλησε να χτυπήσει την Κίνα με πρόσθετο φόρο εισαγωγής 50%, ενώ ξεκαθάρισε δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γενικής παύσης των υψηλότερων δασμών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου, ούτε απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θα εξέταζε τη μείωση των συντελεστών κάτω από το ελάχιστο 10%.

Η Κίνα θα πληγεί με την υψηλότερη επιβάρυνση εάν το Πεκίνο δεν υπαναχωρήσει από το σχέδιο επιβολής αντιποίνων 34% στα αμερικανικά προϊόντα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος, μια κίνηση που θα προσθέσει δασμούς 84% σε πολλές κινεζικές εισαγωγές, επιπλέον του συντελεστή 20% που ήδη εφάρμοσε νωρίτερα φέτος – καθώς και των υφιστάμενων μέτρων.

Η απάντηση της Κίνας στις απειλές Τραμπ

Το Πεκίνο ανταπάντησε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην επιβολή νέων δασμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου σήμερα.

Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση Τραμπ να υποχωρήσει από τις απειλές της και δήλωσε ότι ο διάλογος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση των διαφορών αντί αυτού.

Αυξάνεται η σύγχυση οι αγορές σε σχέση με τις προθέσεις του Τραμπ

Οι δηλώσεις του Τραμπ χθες ολοκλήρωσαν μια ιλιγγιώδη ημέρα συναλλαγών, κατά την οποία οι επενδυτές προσπάθησαν να μαντέψουν οποιοδήποτε σημάδι -όσο μικρό και αν είναι- ότι είναι πρόθυμος να υποχωρήσει από την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο υψηλότερο επίπεδο του αιώνα.

Αντ’ αυτού, οι πρόχειρες και συχνά αντικρουόμενες παρατηρήσεις από τον πρόεδρο και τους συμβούλους του υπογράμμισαν τη χαοτική προσέγγιση που έχει μπερδέψει τις αγορές και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι πιστότεροι εταίροι των ΗΠΑ καθώς προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τον Τραμπ.

Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα ταλαντεύτηκαν έντονα χθες, καθώς τα κύματα μεταβλητότητας συγκλόνισαν τις αγορές που πάσχιζαν να χωνέψουν μια πλημμύρα πρωτοσέλιδων για τα σχέδια του Τραμπ.

«Οι επενδυτές κινούνται σε ένα δύσκολο τοπίο στο οποίο μένουν σε αναμονή για μια αντιστροφή της πολιτικής», δήλωσε ο José Torres, ανώτερος οικονομολόγος της Interactive Brokers, σε σημείωμά του χθες. «Η μεταβαλλόμενη εμπορική πολιτική όχι μόνο απειλεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ύφεση, αλλά αλλάζει επίσης ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται».

Αμφισβητείται η «ποιότητα» της επικοινωνίας του Τραμπ με τις επιχειρήσεις και τις ξένες ηγεσίες

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κους Ντεσάι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν «τακτική επαφή» με τις επιχειρήσεις, τους κλάδους και τους Αμερικανούς σχετικά με σημαντικές αποφάσεις όπως η εκστρατεία για τους δασμούς.

«Το μόνο ειδικό συμφέρον που καθοδηγεί τη λήψη αποφάσεων του προέδρου Τραμπ, ωστόσο, είναι το συμφέρον του αμερικανικού λαού – όπως η αντιμετώπιση της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η χώρα μας με τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα», δήλωσε ο Ντεσάι.

Ακόμη και καθώς ο Τραμπ και η ομάδα του διαφήμιζαν την προσέγγιση από δεκάδες χώρες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των δασμών, δεν φάνηκε να υπάρχει μια απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση των προσφορών των ηγετών τους.

Δεν υπάρχουν καθιερωμένα συστήματα στο Υπουργείο Εμπορίου, στο Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ή στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο για την επίσημη καταγραφή παραπόνων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η συμφιλιωτική προσέγγιση δεν ήταν επίσης αρκετή για να εξασφαλίσει μια δημόσια δέσμευση να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών, ακόμη και από έναν από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ, το Νιετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, φορώντας κόκκινη γραβάτα τύπου Τραμπ, υποσχέθηκε σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο να εξαλείψει το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας του με τις ΗΠΑ και να μειώσει τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν αυτό θα ήταν αρκετό για να μειωθούν οι δασμοί. «Ίσως όχι», απάντησε ο Τραμπ. «Μην ξεχνάτε ότι βοηθάμε πολύ το Ισραήλ».

Μια εταιρεία που επιθυμεί να μεταφέρει ένα εργοστάσιο παραγωγής από τη Νοτιοανατολική Ασία – ένας από τους δηλωμένους στόχους του Τραμπ για τους δασμούς – δεν μπορεί να βρει κανέναν μέσα στη διοίκηση για να της μιλήσει γι’ αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Οι ομάδες των συμβούλων του Τραμπ έχουν κατακλυστεί από τον αριθμό των τηλεφωνημάτων και των αιτημάτων που προέρχονται από εταιρείες της Αμερικής και ξένες κυβερνήσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τη δυναμική. Οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου υπογράμμισαν τη θολούρα των διαπραγματευτικών του κριτηρίων.

Ο Τραμπ επαίνεσε την Ιαπωνία, η οποία συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου για τους δασμούς, επειδή είχε «μια πολύ καλή συζήτηση» μαζί του, αλλά παραπονέθηκε για την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά για τα αμερικανικά αυτοκίνητα και τα γεωργικά προϊόντα. Η Ευρώπη «μας κοροϊδεύει» στο εμπόριο και θα πρέπει να «αγοράσει την ενέργειά μας από εμάς» για να επανορθώσει, είπε.

Η Ιαπωνία είναι πιθανό να λάβει προτεραιότητα έναντι άλλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ στις συνομιλίες χάρη στο ότι προχώρησε γρήγορα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος θα ηγηθεί της αμερικανικής πλευράς των συνομιλιών μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει εξαιρετική σχέση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

«Είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχει η χώρα μας για να επαναφέρει το τραπέζι, διότι κανένας άλλος πρόεδρος δεν θα ήταν πρόθυμος να κάνει αυτό που κάνω εγώ ή ακόμη και να το περάσει», δήλωσε ο Τραμπ. “Τώρα δεν με πειράζει να το περάσω γιατί βλέπω μια όμορφη εικόνα στο τέλος, αλλά κάνουμε τεράστια πρόοδο με πολλές χώρες. Και οι χώρες που πραγματικά μας εκμεταλλεύτηκαν, τώρα λένε «παρακαλώ διαπραγματευτείτε»”.

Ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει παρατάσεις ή αναβολές πριν από την Τετάρτη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξουν, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Ο Τραμπ προαναγγέλει και μόνιμους δασμούς και διαπραγματεύσεις 

«Μπορεί να υπάρξουν μόνιμοι δασμοί και μπορεί επίσης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχουν πράγματα που χρειαζόμαστε πέρα από τους δασμούς», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ αναζητά περισσότερα από απλή μείωση των δασμών και θέλει και άλλες παραχωρήσεις και είναι πρόθυμος να ακούσει, αλλά οι διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από το πόσο ουσιαστική είναι μια προσφορά, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι λομπίστες λένε στους εταιρικούς πελάτες τους να αποφύγουν να μεταφέρουν τα παράπονά τους στον Λευκό Οίκο και στον στενό κύκλο του Τραμπ, θεωρώντας οποιαδήποτε προσπάθεια να τους επηρεάσουν ως αντιπαραγωγική, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. Αντ’ αυτού, παροτρύνουν τους πελάτες να προσπαθήσουν να παραμείνουν εξωτερικά ήρεμοι αντί να εμφανίζονται ως αντίπαλοι στον Λευκό Οίκο.

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι πιθανότατα η μόνη ομάδα που μπορεί να μεταπείσει τον Τραμπ να απομακρυνθεί από τις δασμολογικές πολιτικές του, αν και ακόμη και ένα κύμα τηλεφωνημάτων από την ανώτερη βαθμίδα της αμερικανικής επιχειρηματικής ελίτ μπορεί να μην πείσει τον πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Παρόλα αυτά, υπήρξε κάποια σιωπηρή αναγνώριση εντός της ομάδας του Τραμπ σχετικά με τον οικονομικό πόνο που θα μπορούσε να προκληθεί εάν τεθεί σε εφαρμογή το πλήρες εύρος των δασμών. Η κυβέρνηση Τραμπ σταθμίζει τα πλεονεκτήματα μιας νέας φορολογικής πίστωσης για τους εξαγωγείς, ώστε να αμβλυνθεί το πλήγμα.

Η εμπορική ομάδα του Τραμπ είναι γεμάτη με ευαγγελιστές των δασμών, μια απομάκρυνση από την πρώτη θητεία του, όταν η οικονομική ομάδα περιλάμβανε ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων και όταν οι εισφορές του προέδρου ήταν πολύ πιο στοχευμένες. Αλλά η σφαγή της αγοράς απειλεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις εισφορές, και τα μέλη της ομάδας του προέδρου συνέχισαν να στέλνουν τη Δευτέρα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις του.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο επανέλαβε χθες ότι οι δασμοί «δεν αποτελούν διαπραγμάτευση», ενώ ο Μπέσεντ ανέφερε στο Fox Business ότι μέρος του σκοπού των δασμών είναι να αποκτήσουν μοχλό πίεσης στους εμπορικούς εταίρους.

«Ελπίζω ότι μέσω καλών διαπραγματεύσεων το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δούμε τα επίπεδα να μειώνονται», δήλωσε. «Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις άλλες χώρες. Και αν ο πρόεδρος Τραμπ θα εμπλακεί προσωπικά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και πιστεύει όπως πολλοί από εμάς ότι υπήρξαν άδικοι όροι ανταγωνισμού. Επομένως, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές».

Ο Μπέσεντ δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν αναμένει συμφωνίες με χώρες πριν από την έναρξη των δασμών την Τετάρτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα