Τετάρτη, 18 Σεπτ.
24oC Αθήνα

ΔΝΤ: Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επίσκεψη στη Ρωσία μετά από δυτικές πιέσεις

ΔΝΤ: Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επίσκεψη στη Ρωσία μετά από δυτικές πιέσεις
Φωτογραφία: iStock

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέβαλε επ’ αόριστον την προγραμματισμένη αποστολή διαβούλευσης στη Ρωσία λόγω τεχνικών ζητημάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα (18.9.2024) ο Αλεξέι Μοζίν, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Η διοίκηση του Ταμείου ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά και το διοικητικό συμβούλιο ότι οι εργασίες της αποστολής θα αναβληθούν επ’ αόριστον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «ως λόγος για την αναβολή της αποστολής αναφέρθηκε η τεχνική μη ετοιμότητα της αποστολής για τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων».

Όπως επισημαίνει το Euractiv, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είχαν αντιταχθεί στην αποστολή στη Ρωσία με την αιτιολογία ότι θα έδειχνε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν εξομαλυνθεί παρά τον πόλεμο και την κατοχή τεράστιων εκτάσεων του ουκρανικού εδάφους.

Η απόφαση του ΔΝΤ κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, την ημέρα που η αποστολή σκόπευε να ξεκινήσει τις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις. Αυτές επρόκειτο να ακολουθηθούν από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ θα γινόταν ο πρώτος μεγάλος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα έστελνε επίσημη αποστολή του στη Ρωσία μετά τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Μοζίν δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά «γνώριζε καλά» ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «είχαν μιλήσει για το απαράδεκτο της επανάληψης της συνεργασίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ρωσίας και το απαράδεκτο της διεξαγωγής τέτοιων διαβουλεύσεων».

Οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των επίμαχων διαβουλεύσεων είχαν πραγματοποιηθεί πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και η Ρωσία, αν και ποτέ δεν ζήτησε την αποστολή, ήταν έτοιμη να δεχθεί μια αποστολή στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, δήλωσε ο Μοζίν.

«Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει και πάλι με το παρόν την ετοιμότητά της», πρόσθεσε.

Η τελευταία ετήσια αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας ενώ δεν έχει υπάρξει καμία αποστολή του ΔΝΤ στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις