Η Γερμανία αντιμετωπίζει ορισμένες σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, η επίλυση των οποίων απαιτεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την προσαρμογή των ορίων του «φρένου χρέους» να είναι μία από αυτές προκειμένου να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα.
Καθώς η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία των G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι και πρόκειται να είναι και φέτος η οικονομία των επτά με τη βραδύτερη ανάπτυξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το οικονομικό μοντέλο έχει διαλυθεί ανεπανόρθωτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και τα εμπορικά μεγέθη της Γερμανίας έχουν επανέλθει σε επίπεδα προ του ενεργειακού σοκ, η αδύναμη εικόνα της οικονομίας προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων.
Ο πληθυσμός της χώρας σε ηλικία εργασίας ενισχύθηκε την τελευταία δεκαετία από μετανάστες που διέφυγαν από πολεμικές συγκρούσεις. Καθώς αυτό το μεταναστευτικό κύμα τελειώνει και οι baby boomers συνταξιοδοτούνται τα επόμενα πέντε χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας θα μειωθεί περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7. Αυτό θα ασκήσει καθοδική πίεση στο ΑΕΠ ανά άτομο, επειδή θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο. Θα οδηγήσει επίσης σε έναν συνδυασμό υψηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και χαμηλότερων συντάξεων, αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Και ένας πιο ηλικιωμένος πληθυσμός θα αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, αποσπώντας εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τις επενδύσεις.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, μια άλλη λύση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία έχει παρασυρθεί από τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές με τη Γερμανία να βρίσκεται κοντά στον πάτο των προηγμένων οικονομιών όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις.
Για να τις ενισχύσει, η χώρα θα μπορούσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων με τη μεταρρύθμιση άλλων δαπανών, την κινητοποίηση περισσότερων εσόδων ή την προσαρμογή των ορίων του «φρένου χρέους» για τον ομοσπονδιακό δανεισμό, όπως εξηγείται στην πιο πρόσφατη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ. Το φρένο του χρέους θα μπορούσε να χαλαρώσει κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, επιτρέποντας παράλληλα τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.