Τετάρτη, 28 Αυγ.
31oC Αθήνα

ΔΝΤ: Κρίσιμη εβδομάδα η επόμενη για την παροχή 1,1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

ΔΝΤ: Κρίσιμη εβδομάδα η επόμενη για την παροχή 1,1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Με αξιωματούχους της Ουκρανίας θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να εξετάσει τις προοπτικές του προϋπολογισμού της εμπόλεμης χώρας και να αποφασίσει αν θα εκταμιεύσει τα επόμενα 1,1 δισ. δολάρια από ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

Η ομάδα του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ουκρανία για περίπου μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Κατά την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο, το ΔΝΤ πραγματοποίησε συναντήσεις στο Κίεβο με τις ουκρανικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Πριν από το ταξίδι, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου που ασχολείται με την Ουκρανία θα συμμετάσχει σε μια άτυπη συνάντηση την Πέμπτη 29 Αυγούστου για τα τελευταία νέα σχετικά με το δάνειο της Ουκρανίας.

Το δανειακό πρόγραμμα εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, προβλέποντας να δανείσει την χώρα για πρώτη φορά στην σχεδόν 80χρονη ιστορία του. Ενέκρινε την εκταμίευση 2,2 δισ. δολαρίων στα τέλη Ιουνίου.

Η κορυφαία ανησυχία για το Κίεβο ενόψει της επίσκεψης είναι η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας μεταξύ των χωρών G7 που θα ξεκλειδώσει 50 δισ. δολάρια σε βοήθεια, με την αξιοποίηση των κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η σαφήνεια σχετικά με τα κεφάλαια αυτά θα χρειαστεί για να αποδείξει η Ουκρανία ότι θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές της απαιτήσεις, βασικό στοιχείο για τη συνέχιση της στήριξης από το ΔΝΤ.

Τα κεφάλαια αυτά πρόκειται να εισρεύσουν στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με συμφωνία των G7 τον Ιούνιο. Αλλά το σχέδιο έχει μπλοκαριστεί από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και τον κίνδυνο η Ουγγαρία να επιβραδύνει οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη στήριξη του Κιέβου ή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οποιαδήποτε χρηματοδότηση θα παρείχε την αναγκαία στήριξη στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εκτείνεται πέραν των 2-1/2 ετών. Εκτός από τα νέα κεφάλαια, η χώρα έλαβε την Τετάρτη ευρεία υποστήριξη για την αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους ύψους 20 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις