Διεθνή

ΔΝΤ: Βραδύτερη από το αναμενόμενο η υποχώρηση του πληθωρισμού, κίνδυνος για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων

Προειδοποίηση εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σε πολλές μεγάλες οικονομίες υποχωρεί με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, επισημαίνοντας έναν πιθανό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα «για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Το ΔΝΤ σε επικαιροποίηση του World Economic Outlook που κυκλοφόρησε την Τρίτη (16.07.2024), εστίασε στον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, που οφείλεται κυρίως στους υψηλότερους μισθούς. Επισήμανε επίσης τις πιέσεις στις τιμές από το εμπόριο και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως σε εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο.

«Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών εμποδίζει την πρόοδο του αποπληθωρισμού, γεγονός που περιπλέκει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν έτσι αυξηθεί, αυξάνοντας την προοπτική υψηλότερων, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτοκίων».

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι έτοιμη για μια ήπια προσγείωση.

Ανέβασε τις προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 3,3% και άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το τρέχον έτος στο 3,2%. Ωστόσο, «υπήρξαν αξιοσημείωτες εξελίξεις κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίντσα, σε συνοδευτική ανάρτηση του.

Μετά τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η Κίνα υστέρησε, η οικονομική παραγωγή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συγκλίνει σε πολλές χώρες, με την Ασία να αναδεικνύεται και πάλι σε κύριο μοχλό.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης, και προέβλεψε ότι η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη να ανακάμψει.

Τα επίμονα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος ώθησαν τις προσδοκίες για μειώσεις από την Fed το νωρίτερο για τον Σεπτέμβριο, όταν η EKT ενδέχεται να επιστρέψει στη χαλάρωση μετά από μια αρχική μείωση τον Ιούνιο.

Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα διατηρήσουν επίσης ανοδικές πιέσεις στο δολάριο, περιπλέκοντας τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, την ανάπτυξη και το χρέος στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Γκουρίντσας προειδοποίησε επίσης ότι οι κρατικοί ισολογισμοί είναι αδύναμοι βγαίνοντας από την πανδημία, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε νέα σοκ. Έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, γράφοντας ότι είναι «ανησυχητικό το γεγονός ότι μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, με πλήρη απασχόληση, διατηρεί μια δημοσιονομική στάση που ωθεί τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σταθερά υψηλότερα, με κινδύνους τόσο για την εγχώρια όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Η αναβάθμιση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Κίνας, που την ανεβάζει στο 5% φέτος και στο 4,5% το επόμενο έτος, τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και τις ισχυρές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνει παρατεταμένα ζητήματα γύρω από την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον τομέα των ακινήτων, δήλωσε ο Γκουρίντσας προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτό και τώρα «φαίνεται να υλοποιείται, ίσως». Το ΔΝΤ βλέπει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να επιβραδύνεται στο 3,3% έως το 2029.

Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ινδίας στο 7%, επίσης λόγω των καλύτερων προοπτικών για την ιδιωτική κατανάλωση, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις της ανάπτυξης αφορούσαν τη Σαουδική Αραβία, η οποία μειώθηκε κατά 0,9 π.μ. στο 1,7% εν μέσω μειώσεων της παραγωγής πετρελαίου σε συντονισμό με τον ΟΠΕΚ+, και την Αργεντινή, η οποία υποχώρησε κατά 0,7 π.μ. σε συρρίκνωση 3,5%, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέ Μίλεϊ θέτει σε ισχύ αυστηρές περικοπές δαπανών.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα