Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Δύο χρόνια μετά: Μόνο 1 στις 10 γερμανικές εταιρείες έχει αποσυρθεί πλήρως από τη Ρωσία

Δύο χρόνια μετά: Μόνο 1 στις 10 γερμανικές εταιρείες έχει αποσυρθεί πλήρως από τη Ρωσία
Φωτογραφία-iStock

Παρά τις κυρώσεις και τις οικειοθελείς δηλώσεις των εταιρειών να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά, υπάρχουν ακόμη πολλά δυτικά προϊόντα που πωλούνται στη Ρωσία δύο χρόνια μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, σημειώνει η Handelsblatt.

Και τα αγαθά αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο λαθραία εισερχόμενα στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να παρακαμφθούν οι δυτικές κυρώσεις. Αντιθέτως, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες που είχαν δεσμούς με τη Ρωσία πριν από την έναρξη του πολέμου εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται εκεί.

Τα ακριβή στοιχεία ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή:

  • Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ διαπίστωσε ότι λίγο λιγότερο από το 1/3 των 150 γερμανικών εταιρειών που αναλύθηκαν έχουν μέχρι στιγμής αποσυρθεί πλήρως.
  • Η Οικονομική Σχολή του Κιέβου (KSE) ανέλυσε πάνω από 420 εταιρείες. Από αυτές, οι 48 έχουν καταφέρει να αποσυρθούν πλήρως – λίγο πάνω από το 11%.

Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας José Campos Nave εκτιμά ότι το 80% των γερμανικών εταιρειών εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου, αυτές θα ήταν περίπου 4.800, καθώς πριν από το ξέσπασμα του πολέμου ήταν 6.000.

Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διαδικασία αποχώρησης ή έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα, λέει ο δικηγόρος.

Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, πολλές εταιρείες υποσχέθηκαν μια γρήγορη έξοδο.

Εταιρείες όπως η Obi και η Deichmann, για παράδειγμα, οι οποίες συχνά είχαν μόνο μια μικρή ρωσική επιχείρηση ή βρήκαν γρήγορα αγοραστές, το συνειδητοποίησαν γρήγορα.

Στη συνέχεια, οι ρωσικές αρχές δυσκόλεψαν όλο και περισσότερο την αποχώρηση από τη χώρα.

Την άνοιξη του 2023, ορισμένες εταιρείες με μεγάλες παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία – όπως η Henkel – κατάφεραν και πάλι να αποχωρήσουν.

Έκτοτε, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου αναφορές για περαιτέρω εξόδους. Οι δύο βασικοί λόγοι: Αφενός, γνωστές εταιρείες όπως η Metro, η Globus, η Ritter Sport, το τυροκομείο Hochland και η εταιρεία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων Claas διατηρούν συνειδητά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τη δημόσια κριτική.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις