Γεγονός είναι από την Τετάρτη (8.5.2024) και επίσημα η πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την χρήση έκτακτων κερδών που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Το σχέδιο είχε τεθεί υπό εξέταση στην ΕΕ από τότε που οι υποστηρικτές της Ουκρανίας αποφάσισαν να «παγώσουν» περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ σε συνέχεια της έναρξης του πολέμου με την Ρωσία, αλλά τα κράτη μέλη ανέμεναν τη νομική επικύρωση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το συμφωνηθέν σχέδιο το οποίο επικαλείται το euractiv, η Ένωση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αξίας έως και 3 δισ. ευρώ ετησίως, που βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένα στον εκκαθαριστικό οίκο Euroclear με έδρα το Βέλγιο και σε άλλα ευρωπαϊκά αποθετήρια, κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινής αγοράς όπλων για την Ουκρανία.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αντιταχθεί στο γεγονός ότι τα έσοδα υπόκεινται σε φόρο 25% βάσει των υφιστάμενων βελγικών φορολογικών κανόνων, γεγονός που αποτελούσε ένα από τα τελευταία εμπόδια για την συμφωνία.
Η συμφωνία της Τετάρτης κατέστη δυνατή χάρη σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τον οποίο το Βέλγιο δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμο, από το 2025 και μετά, να διοχετεύσει τα φορολογικά έσοδα σε ένα κοινό ταμείο για την Ουκρανία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Βρυξέλλες μείωσαν επίσης την αμοιβή που θα χρεώνει η Euroclear για τον χειρισμό των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο 0,3% από 0,5% που είχε συζητηθεί αρχικά, μετά από πιέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκτήσει ρόλο στη διαχείριση του αποθέματος ασφαλείας έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται με την αμοιβή για την πληρωμή δικηγόρων σε περίπτωση ρωσικών προσφυγών.
Ως επόμενο βήμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να επισφραγίσουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους την ερχόμενη Τρίτη (14.5.2024).
Τέλος, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής πρωτοβουλίας, οι ηγέτες των G7 που θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο αναμένεται να συζητήσουν μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που θα επέτρεπε την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος να αποπληρώνεται από τα έκτακτα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ακινητοποιηθεί παγκοσμίως.