Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

ΕΕ: Πράσινο φως για την πρώτη πληρωμή στην Ουκρανία ύψους 4,2 δισ. ευρώ

ΕΕ: Πράσινο φως για την πρώτη πληρωμή στην Ουκρανία ύψους 4,2 δισ. ευρώ

Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ σε κονδύλια, αφού το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη τακτική πληρωμή επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ΕΕ για την στήριξη της μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ουκρανίας, και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Σε απόφαση που εξέδωσε σήμερα (6.8.2024), το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο για την Ουκρανία για να λάβει τα κονδύλια, τα οποία θα εκταμιευθούν από τη διευκόλυνση για την Ουκρανία.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καλύπτουν τη δημόσια οικονομική διαχείριση, τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ενέργεια και την αποναρκοθέτηση. Τόνισε επίσης τη σημασία της χορήγησης των χρημάτων το συντομότερο δυνατό, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Το σχέδιο για την Ουκρανία καθορίζει τις προθέσεις της Ουκρανίας όσον αφορά την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τον Μάιο του 2024 το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο για την Ουκρανία πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει η Ουκρανία στήριξη ύψους έως 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για την Ουκρανία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις