Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

ΕΕ: Προσβλέπει σε βελτιώσεις του σχεδίου των κυρώσεων κατά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

ΕΕ: Προσβλέπει σε βελτιώσεις του σχεδίου των κυρώσεων κατά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε στα κράτη μέλη δύο επιλογές για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο της G-7 να αξιοποιήσει τα κέρδη για να παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων.

Οι δύο επιλογές είναι μια αορίστου χρόνου ακινητοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή η επιμήκυνση της περιόδου μετακύλισης σε, για παράδειγμα, 18, 24 ή 36 μήνες, σύμφωνα με σημερινή (24.7.2024) δημοσίευση του Bloomberg.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι της G-7 εργάζονται για να οριστικοποιήσουν τα σχέδια παροχής στην Ουκρανία δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους, τα οποία θα καλύπτονται από τα μελλοντικά κέρδη που θα προκύψουν από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-7 τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ -που απαιτεί παράταση κάθε έξι μήνες με ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών- θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν το πάγωμα δεν ανανεωθεί κάποια στιγμή. Το μεγαλύτερο μέρος των 280 δισ. δολαρίων που ακινητοποιήθηκαν από την G-7 βρίσκεται στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΕ να παράσχει πιο διαρκείς διαβεβαιώσεις ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της G-7 προβλέπει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα παράσχουν δάνεια ύψους περίπου 20 έως 22 δισ. δολαρίων η καθεμία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα συνεισφέρουν με μικρότερα δάνεια.

Τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3 έως 5 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολάρια) ετησίως. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία παύσουν να υπόκεινται σε κυρώσεις, κάθε μέλος της G-7 θα είναι υπεύθυνο για την κάλυψη του δικού του μέρους της χρηματοδότησης.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των στρατιωτικών αναγκών της Ουκρανίας και θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι η Ουγγαρία, η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει προτάσεις για την ετήσια ανανέωση των κυρώσεων, θα συμφωνήσει με τις αλλαγές, δήλωσαν οι άνθρωποι, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν τις ευαίσθητες συνομιλίες. Λόγω αυτών των επιφυλάξεων, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι πρεσβευτές της ΕΕ θα κληθούν να συζητήσουν επίσημα τις επιλογές όταν συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και της πλειονότητας των ευρωπαϊκών πρωτευουσών επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τις αυτοαποκαλούμενες ειρηνευτικές αποστολές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (Orbán Viktor) στη Μόσχα, το Πεκίνο και το Μαρ-α-Λάγκο.

Ωστόσο, η G-7 και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ρωσία συμφωνήσει να πληρώσει την Ουκρανία για τη ζημία που προκάλεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ελπίζει ότι το μπλοκ θα υιοθετήσει προτάσεις ήδη από αυτόν τον μήνα για να μπορέσει να υλοποιήσει το μερίδιό της στο σχέδιο δανείου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εξασφάλιση των διαβεβαιώσεων της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς κυρώσεων είναι πράγματι ένα εκκρεμές ζήτημα στις τρέχουσες συζητήσεις. Παρόλα αυτά, ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα αυτό. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο στόχος εξακολουθεί να είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα πριν από το τέλος του έτους.

Για να καθησυχάσουν την Ουάσινγκτον, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ισχύουν από το 2014 μετά την εισβολή στην Κριμαία.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμπεριέλαβαν, επίσης, μια διατύπωση σε κοινή δήλωση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους τον Ιούνιο, η οποία διαβεβαίωνε ότι «τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν ακινητοποιημένα έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την αποζημιώσει για τις ζημίες που προκλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο».

Ενώ ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις σχετικά με τη σταθερότητα του καθεστώτος κυρώσεων, άλλοι παραμένουν πιο επιφυλακτικοί ως προς την επίτευξη αρκετής προόδου τους επόμενους μήνες, δεδομένης της πολυπλοκότητας του μέσου.

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες της νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για το Κίεβο που μένει να οριστικοποιηθούν περιλαμβάνουν το ποσό που θα παρασχεθεί και τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξει τις στρατιωτικές δαπάνες. Οι όροι του δανειακού προγράμματος αναμένεται να συνδεθούν με τη διευκόλυνση 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία για την περίοδο 2024 – 2027.

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαδικασία έναρξης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία είναι «πολύ επείγουσα», καθώς ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της G-7 στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει «πολύ σύντομα» την πρόταση για τη διάρθρωση του μέρους του δανείου της ΕΕ μέσω ενός προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής.

Η συμφωνία της G-7, η οποία προκαταβάλλει τα κέρδη που θα αποκομίσουν τα δεσμευμένα κεφάλαια με την πάροδο του χρόνου, θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα της ΕΕ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις